Филчев уволнил градския прокурор Бойко Найденов?

Филчев уволнил градския прокурор Бойко Найденов?

Според непотвърдена информация от вторник, главният прокурор Никола Филчев е отстранил от поста градския прокурор на София Бойко Найденов.

На негово място с временна заповед за командироване е назначен Камен Ситнилски.

Това става месец преди да изтече мандата на Филчев, срещу когото Найденов предприе изненадваща офанзива в последните дни.

В момента Бойко Найденов е в едноседмичен отпуск по болест. Пред Mediapool говорителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Николай Марков отказа да потвърди или отхвърли информацията за уволнението с думите, че “ВКП няма коментар”.

Научавам от журналисти, но няма какво да коментирам, каза за Mediapool Бойко Найденов, който към момента не е получил обаждане или документ, които да потвърдят информацията. По думите му, ако освобождаването му е факт, то би било неправомерно, тъй като подобни неща могат да се решат само от Висшия съдебен съвет.

Найденов уточни, че е натровен от лекарства и че докато е в отпуск, функциите му може да изпълнява само заместникът, когото той е определил със своя заповед.

Софийският прокурор има трима заместници - Николай Кокинов, Магдален Маринов и Николай Любенов.

Преди седмица Найденов поведе лична битка срещу Филчев с обширни интервюта в медиите, в които обясни, че в дните преди Нова година е подал оставка след натиск от страна на заместниците на главния прокурор, а по-късно я е изтеглил. Това развитие на събитията бе до голяма степен изненадващо, като се има предвид, че Найденов е лично назначение на Филчев и досега не е имало индикации за проявена нелоялност.

Източници на Mediapool уточниха тогава, че Найденов е събрал смелост и след уверение, че целият екип на Филчев ще загуби позиции след 22 февруари, когато изтича мандатът на обвинител №1. Някои дори предполагат, че градският прокурор се цели в по-висок пост, но не в този на Филчев. Възможно било да се цели към поста заместник на бъдещия главен, но за това са необходими промени в Закона за съдебната власт, тъй като мандатът на екипа на Филчев не изтича заедно с неговия.

Според запознати, точно уверенията за края на “ерата на Филчев” във ВКП са били и причината Найденов да оттегли подадената преди Коледа оставка. Не е тайна, че главният прокурор е забранил на подчинените си всякакви медийни изяви, допълват юристи. Те също потвърдиха думите на Бойко Найденов, че върху много от магистратите се упражнява натиск и част от тях се страхуват да изказват мнението си открито поради страх от санкции.

Още по темата
Още от България