Филчев заплаши "грабителите", които отказаха сделка с прокуратурата

Главният прокурор Никола Филчев обеща вълна от обвинителни актове и разследвания срещу хората, заграбили по престъпен начин имущество, след като не приеха предложението на прокуратурата да върнат заграбеното и да бъдат съдени при смекчаващи вината обстоятелства.

Безпрецедентното предложение за сделка бе отправено от прокурора Цеко Йорданов миналата неделя от екрана на БНТ в студиото на Кеворк Кеворкян. Началникът на отдел "Следствен" във Върховната касационна прокуратура постави и срок от 7 дни, в който "грабителите" да върнат незаконното си имущество срещу обещание прокуратурата да им осигури амнистия.

Сега ще последва една вълна от обвинителни актове и разследвания, заяви днес главният прокурор, цитиран от БНР.

"Дадохме една възможност по закон, това не е измислица на г-н Цеко Йорданов - законът предвижда при започнати разследвания да се сключи сделка между обвинението и защитата, която, разбира се, се одобрява от съда", поясни офертата Филчев.

Той посочи, че има и втора форма на смекчаване на наказателната отговорност, предвидена в закона - ако обвиняемият върне на държавата присвоените пари и имущество.

"Така че това беше един апел на г-н Йорданов, от който малцина или никой не пожела да се възползва. Проблемът си е техен", заключи Филчев.

Той обеща следващата седмица имената на хората, към които беше отправен апелът, да бъдат огласени.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?