Филев против касирането на изборите в Пещера

Неуспелият кандидат за кмет на Пещера Васил Филев е против касирането на кметските избори в града.

Във вторник секретарят на НДСВ Владимир Дончев обяви, че неговата партия, която подкрепи Филев във вота, ще поиска касиране.

Във вторник Филев съобщи, че ще внесе жалба в Съда за нарушения на изборния процес. Като доказателства той ще доведе свидетели, на които са им били отнети личните карти срещу пари.

“Това, че се купуват гласове всички го знаят и Пещера не направи изключение в този случай. Там където има концентрирано повече ромско население това е една стара болка на българската избирателна система”, обясни във вторник пред БНТ Владимир Дончев.

Според неофициалните информации от проведения в неделя балотаж, в Пещера цената на глас е достигнала до 80 лв.

Пред БНТ Владимир Дончев коментира, че така може да се отиде към повсеместно комерсиализиране на вота на избирателите, а това ще бъде пагубно.

Според царския юрист обаче, криминализирането на купуването на гласовете няма да бъде решение на проблема, макар че е важно и активното и пасивното търгуване на гласове да бъде обявено за престъпление.

“Дори ако не се броят гласовете от тези секции, които са в ромски квартали, разликата е над 300 гласа в полза на Стилиан Варсанов, което означава, че той е успял да обедини около себе си доста сериозна подкрепа при това гласуване”, заяви пред БНТ шефът на Националния предизборен център на БСП Ивелин Николов.

Той припомни, че соцпартията отдавна е изразила позиция по отношение на купуването на гласове и е внесла законопроект за криминализиране на това деяние.

Според него напоследък хората имат чувството, че не гласуват за това как те да живеят по-добре, а за това кой да живее по-добре.

“Някои хора гледат на местните избори като на бизнес. Трябва да се разграничени кога става дума за качествен човек и кога става дума за обвързаност с определени кръгове на интереси”, допълни зам.-председателят на БСП.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?