Филиал на "Сименс" дава 16.4 млрд. долара за щатска фирма за онколечение

Сн. ЕПА/БГНЕС

"Сименс Хелтиниърс" (Siemens Healthineers) съобщи в неделя, че ще купи американската компания за медицинско оборудване "Вериън" (Varian) в сделка за 16.4 милиарда долара, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Предвижда се акционерите на Вериън, която е специализирана в проучванията и лечението на ракови заболявания, да получат по 177,5 долара на акция в брой. Това е с около четвърт над стойността на книжата от закриването на петъчната борсова сесия.

Бордът на американската фирма е одобрил плана и съветва акционерите да приемат офертата.

Филиалът "Хелтиниърс", отделил се от "Сименс" през 2018 година, предлага по-нови продукти, включително тестове за новия коронавирус, наред с апарати за рентгенови снимки и ядрено-магнитен резонанс.

Вече над едно десетилетие двете компании си сътрудничат в области като лъчетерапевтичната диагностика за лечение на рак, според медийни публикации.

За изминалата финансова година "Вериън" отчита продажби за 3.2 милиарда долара и 17 процента оперативен марж. Американската компания с централа в Пало Алто (Калифорния) има 10 000 служители по света.

"Сименс Хелтиниърс" планира да финансира придобиването наполовина чрез заеми и 50 процента чрез средствата, набрани от емитиране на нови акции.

Очаква се след одобрение от съответните органи сделката да бъде завършена през първата половина на 2021 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?