Филип Димитров готвен да замени Петър Стоянов начело на ОДС

Филип Димитров готвен да замени Петър Стоянов начело на ОДС

Лидерът на СДС Петър Стоянов бе избран във вторник с явно гласуване от Националния съвет (НС) на партията да оглави листата за евродепутати. Негова алтернатива за първото място бе бившият премиер Филип Димитров, за който обаче е решено да остане в България и евентуално да отмени Стоянов като шеф на парламентарната група на ОДС.

Както бе разяснено по-рано, дори да стане депутат в Европейския парламент (ЕП), Стоянов ще продължи да изпълнява функциите си на председател на СДС.

На първите избори, в които ще се състезава самостоятелно от създаването си до днес, СДС ще се бори да вкара минимум двама свои представители в ЕП с опцията и за трети. Стоянов обясни, че чрез тези избори СДС трябва да се легитимира като най-голямата партия в център-дясното политическо пространство. В момента за това място претендира и новата партия ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов.

“Конкуренцията не е нещо непременно лошо. Ние ще се само можем да се радваме ако партиите в дясно от центъра вкарат повече представители в Страсбург”, коментира лидерът на СДС.

Според социологически проучвания към този момент, СДС има шанс да вкара един евродепутат, докато ГЕРБ се очертава като втора политическа сила след БСП с възможност за трима - четирима евродепутати.

Пред журналистите Петър Стоянов обясни, че решението той да оглави листата е взето с “огромно мнозинство”. Мотивите са, че е “много по-лесно да обясни на симпатизантите защото лидерът ще води партийната листа, отколко защо няма да я води”.

Като втора причина бе посочен фактът, че вотът за Европарламент е най-важният за СДС от 17 години насам, защото за първи път партията ще участва самостоятелно на избори.

На второ място в листата бе избран бившият депутат от СДС Лъчезар Тошев, който получи повече гласове от младата надежда Мартин Димитров – съответно класиран на трето място. Четвърта е Любов Панайотова от Европейския институт, бивш зам.-министър на икономиката.

Бившият външен министър и председател на СДС Надежда Михайлова, която е вътрешнопартиен опонент на Стоянов, бе избрана в нейно отсъствие на непрестижното и неизбираемо пето място. Депутатът от СДС Христо Кирчев бе сложен 9-ти.

Основният спор в партийния орган е бил дали Филип Димитров или Петър Стоянов да води листата. “Ако аз бях останал, то той със сигурност щеше да оглави листата. Нямаше как и двамата да влезем в нея. Той ще изиграе изключително важна роля за сплотяване на парламентарната група и нейната ефективност”, заяви Стоянов.

Във вторник лидерът на СДС индиректно призна, че ако бъде избран за евродепутат е възможно да има проблем с партийната организацията. “Вероятно моето отсъствие от парламентарната група ще окаже някакво влияние, но отказът на председателя на партията да води листата вероятно би се разтълкувало като бягство от отговорност”, заяви той.

Стоянов предупреди публично, че всички членове на парламентарната група на ОДС, които са членове и на СДС, трябва да са “изключително сплотени” и стриктно да изпълняват решенията на Националния съвет.

На този етап СДС си дават ясна сметка, че номинацията на експрезидента ще се отрази положително на вота за сините, но в същото време се признава безизходицата по отношение на въпроса кой ще го замени начело на партията поради липсата на достатъчно популярни и едновременно с това неизхабени лица.

Участници в Националния съвет уточниха, че на заседанието са били обсъдени около 20 имена за участие в проекта на листата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?