Филип Димитров: Конститутуционният съд е достоен финал на моята кариера

Филип Димитров

Конституционният съд е достоен финал на моята кариера, така бившият премиер Филип Димитров коментира номинирането му са конституционен съдия от квотата на президентапред бТВ.

Той уточни, че не се е колебал с приемането на предложението.

На 10 октомври изтича мандата на петима членове на Конституционния съд - двама от квотата на президента, двама от квотата на парламента и един от съдиите.

Държавният глава Росен Плевнелиев предложи да влязат Филип Димитров и професорът по конституционно право Мариана Карагьозова-Финкова.

Депутатите могат да предлагат кандидати до края на днешния ден. ГЕРБ внесе номинира бившият омбудсман Константин Пенчев.

"Как се е сетил за мен? Ами името ми го има в енциклопедиите. Предполагам, че някой ме е предложил", отговори Димитровна въпроса как президентът е стигнал до неговото име.

Попитан как ще отговори на упреците, че не е подписал Конституцията, а сега ще се кълне в нея, бившият премиер от СДС отговори така: "Нямаше как да подпиша Конституцията, защото не съм бил депутат във Великото Народно събрание."

Конституцията и нейното подписване са били част от политически дебат, който е надхвърлял конституционните правила, посочи Филип Димитров. Той не скри, че е имал възражения към определени текстове и елементи от нея и допълни, че това е причината сега да се говори за промени.

"Но съм се клел в нея, когато съм ставал премиер на България и когато съм ставал зам.-председател на българския парламент и всеки път, когато съм бил депутат, така че този вид евтини трикове може би нямат смисъл да се играят", каза Филип Димитров.

По думите му измененията в Конституцията са база за това да се промени нещо съществено в законодателството.

Автентичната десница е тази, която избирателите назовават като такава, каза Филип Димитров. "Демонизирането на която и да е политическа формация в България е нещо много опасно. Особено когато става въпрос за смесването на политиката с етноцентризма, това създава сериозни опасности", допълни Димитров на въпрос за влиянието на ДПС.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?