Филип Гунев: Сектор "Сигурност" е разпределен между Пеевски и ГЕРБ

"Неразследването на случаите на насилие ще подкопае доверието в МВР"

Филип Гунев, сн. БГНЕС

"Насилието над граждани от полицията, но и насилието от гражданите срещу полицаи, не трябва да остава без коментар от МВР. Ако не разследват тези случаи, това подкопава доверието в полицията". Това каза пред БНР бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, председател на Управителния съвет на Антикорупционния фонд.

"Трябва много ясно да се каже, че ще се разследва. От политическа гледна точка трябва да се прави опит за такова разследване, въпреки че много често се случва да няма воля да се направи то", допълни той.

Клипове с полицейско насилие от петъчния протест обиколиха социалните мрежи. Двама младежи пострадаха, като единият вече е изписан от "Пирогов", но другият остава в спешната болница заради тежки травми.

Гунев коментира и решението на МВР да допусне поддръжници на Ахмед Доган на брега в "Росенец", а да не допусне останалите граждани, отишли там на плаж в събота, като го определи като политическо решение, а не тактическо.

"Ясно е, че се опитваха да предотвратят сблъсък, но беше политическа грешка да не допуснат обявеното шествие на "Да, България" до плажа. Видя се, че това беше грешен ход и политически, и тактически", допълни той.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи бе категоричен, че премиерът Бойко Борисов е взел решението за охрана от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски.

"В комисията, която решава кой да бъде охраняван, мнозинство имат МВР и ДАНС. Няма как еднолично президентът или неговият представител - шеф на НСО, да решат това", каза той.

Според Гунев президентът Румен Радев също има вина, че толкова дълго НСО охранява двамата представители на ДПС, защото на всеки 6 месеца се разглежда въпросът за подновяване и снемане на охраната и Радев е можел всеки път да заявява, че настоявал и неговият представител в комисията е гласувал против.

"Той и сега може да извади и да ни покаже доказателства, че през всички тези години неговият представител в тази тричленна комисия е гласувал против", добави той.

Филип Гунев каза, че още от правителството на Пламен Орешарски през 2014-а година сектор "Сигурност" е бил разпределен.

"Има директори под влияние на Пеевски, има други, които са в орбитата на ГЕРБ и управляващата коалиция, а трети са консенсусни - и двете страни са съгласни".

Заради ексцесиите край парк "Росенец" премиерът Бойко Борисов поиска оставката на щефа на полицията в Бургас и той я подаде, но по-късно вътрешният министър Младен Маринов отказа да я приеме. Случаят повдигна въпроса кой точно командва в МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?