Филип Хамънд: Най-добрата сделка на Великобритания с ЕС изисква отстъпки

Филип Хамънд

Британският финансов министър Филип Хамънд каза, че страната му ще трябва да направи отстъпки пред Европейския съюз, за да си осигури най-добрата сделка за страната при напускането на блока, предаде Ройтерс.

При всички преговори нещата опират до отстъпки и от двете страни и ние трябва да участваме в дискусиите с разбирането и приемането на факта, че ще се наложи да направим компромис, за да получим възможно най-доброто споразумение за Великобритания, каза Хамънд в ефира на Скай нюз.

Малко преди това Хамънд изрази увереност, че страната му ще договори митническо споразумение с ЕС, което ще позволи след Брекзита при преминаването на границите да има възможно най-малко проблеми.

"Всеки в ЕС и във Великобритания ще се стреми в тези преговори да защити собствените си интереси", каза Хамънд в интервю за радио Би Би Си, отговаряйки на въпрос за митническите споразумения след Брекзита.

Не е в интересите на никого в Европа да има опашки от камиони. Това не е в интересите на милиони работници на ЕС, които произвеждат стоки, предвидени за пазара на Великобритания, допълни Хамънд.

Британското правителството започва в сряда официално процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, като задейства член 50 на Лисабонския договор на ЕС.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?