Филип Хамънд: Най-добрата сделка на Великобритания с ЕС изисква отстъпки

Филип Хамънд

Британският финансов министър Филип Хамънд каза, че страната му ще трябва да направи отстъпки пред Европейския съюз, за да си осигури най-добрата сделка за страната при напускането на блока, предаде Ройтерс.

При всички преговори нещата опират до отстъпки и от двете страни и ние трябва да участваме в дискусиите с разбирането и приемането на факта, че ще се наложи да направим компромис, за да получим възможно най-доброто споразумение за Великобритания, каза Хамънд в ефира на Скай нюз.

Малко преди това Хамънд изрази увереност, че страната му ще договори митническо споразумение с ЕС, което ще позволи след Брекзита при преминаването на границите да има възможно най-малко проблеми.

"Всеки в ЕС и във Великобритания ще се стреми в тези преговори да защити собствените си интереси", каза Хамънд в интервю за радио Би Би Си, отговаряйки на въпрос за митническите споразумения след Брекзита.

Не е в интересите на никого в Европа да има опашки от камиони. Това не е в интересите на милиони работници на ЕС, които произвеждат стоки, предвидени за пазара на Великобритания, допълни Хамънд.

Британското правителството започва в сряда официално процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, като задейства член 50 на Лисабонския договор на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?