Филип Хамънд определи позицията на ЕС за Брекзит като ”параноя”

Британският финансов министър Филип Хамънд критикува позицията на ЕС за Брекзит, сравнявайки я с "параноя". Става въпрос за позиция на Европейския съюз за Брекзит, която заплашва Лондон със загуба на различни преференции след напускане на блока.

Критиките на министъра са отправени в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", части от което бяха публикувани в събота на сайта на изданието.

Хамънд определя като "параноя" опитите на ЕС да води по-твърда политика с Лондон по Брекзита, за да не се предизвика ефект на доминото и други страни също да поискат да напуснат.

Той сравнява ЕС с клуб и казва, че не може да се управлява един клуб като се глобяват членовете, които са решили да напуснат, а трябва да се положат повече усилия, за да бъде привлекателен клубът за нови и настоящи членове.

По думите на министъра Лондон вижда, че например САЩ и много други страни искат да сключат с Великобритания нови търговски споразумения, а от Европа не се чуват такива желания.

Хамънд заяви, че Лондон е взел окончателно решение да напусне ЕС и не се готви да размисля. Бих посъветвал тези, които ценят близките отношения с Великобритания, да не хранят илюзии, заяви той.

През първия етап от преговорите между ЕС и Великобритания по Брекзита се обсъждаха финансовите условия за напускането на Лондон, въпросът за защита на правата на гражданите и бъдещият граничен режим между Великобритания и Ирландия.

На срещата на върха през декември в Брюксел лидерите на страните на ЕС одобриха преход към втория етап от преговорите, при който двете страни трябва да се споразумеят за сътрудничеството си в сферите на сигурността и търговията.

Консултациите трябва да продължат до ноември 2018 година, след което страните ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености в националните парламенти.

Самият Брекзит е насрочен за 29 март 2019 година, след което започва двегодишен преходен период.  

Още по темата
Още от Европа