Филип Хамънд определи позицията на ЕС за Брекзит като ”параноя”

Филип Хамънд определи позицията на ЕС за Брекзит като ”параноя”

Британският финансов министър Филип Хамънд критикува позицията на ЕС за Брекзит, сравнявайки я с "параноя". Става въпрос за позиция на Европейския съюз за Брекзит, която заплашва Лондон със загуба на различни преференции след напускане на блока.

Критиките на министъра са отправени в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", части от което бяха публикувани в събота на сайта на изданието.

Хамънд определя като "параноя" опитите на ЕС да води по-твърда политика с Лондон по Брекзита, за да не се предизвика ефект на доминото и други страни също да поискат да напуснат.

Той сравнява ЕС с клуб и казва, че не може да се управлява един клуб като се глобяват членовете, които са решили да напуснат, а трябва да се положат повече усилия, за да бъде привлекателен клубът за нови и настоящи членове.

По думите на министъра Лондон вижда, че например САЩ и много други страни искат да сключат с Великобритания нови търговски споразумения, а от Европа не се чуват такива желания.

Хамънд заяви, че Лондон е взел окончателно решение да напусне ЕС и не се готви да размисля. Бих посъветвал тези, които ценят близките отношения с Великобритания, да не хранят илюзии, заяви той.

През първия етап от преговорите между ЕС и Великобритания по Брекзита се обсъждаха финансовите условия за напускането на Лондон, въпросът за защита на правата на гражданите и бъдещият граничен режим между Великобритания и Ирландия.

На срещата на върха през декември в Брюксел лидерите на страните на ЕС одобриха преход към втория етап от преговорите, при който двете страни трябва да се споразумеят за сътрудничеството си в сферите на сигурността и търговията.

Консултациите трябва да продължат до ноември 2018 година, след което страните ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености в националните парламенти.

Самият Брекзит е насрочен за 29 март 2019 година, след което започва двегодишен преходен период.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа