Филип Морис плати 387 милиона евро за цигарената фабрика в Ниш

Днес е осмият ден, в който не пуша, обяви премиерът след подписването на договора, с който международният тютюнев гигант Филип Морис се сдоби с 66,4 процента от акциите на сръбския тютюнев и цигарен завод ДИН и плати 387 милиона евро на сръбската държава.

Премиерът Живкович бе обещал, че ще откаже пушенето, ако приватизацията тютюневата индустрия в Сърбия премине успешно. През юли тръжната комисия оцени като повече от очакваното офертите за закупуването тютюневите и цигарените фабрики ДИН и ДИВ.

Министърът на приватизацията на Сърбия Александър Влахович обяви, че това е най-успешната приватизация в Централна и Източна Европа. Според договора, който подписа с приватизационната агенция на Сърбия, Филип Морис ще инвестира допълнително 123,96 милиона долара в завода в Ниш и неговата социална програма.

70 процента от другия цигарен сръбски завод във Вране - ДИВ, бе продаден на Бритиш Америкън Тъбако за около 77 милиона евро, като договорът се очаква да бъде подписан по-късно днес.

ДИН и ДИВ ще останат единствените производители на цигари в Сърбия до 2005 г., което ще осигури на практика на Филип Морис и на БАТ монопол на местния пазар.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?