Филип Морис продължава съдебната битка с пушачите на "леки цигари"

Съдия от Илинойс вчера реши да намали от 12 на 6 млрд. долара гаранцията, която американската компания Филип Морис трябва да плати, за да обжалва произнесена срещу нея присъда, и която може да доведе производителя на цигари до фалит, предаде Франс прес.

Съдът прие молбата на Филип Морис - филиал на Алтрия Груп, и определи нова гаранция от 6 млрд. долара, се казва в решението на съдия Никълъс Байрън, цитирано от АФП.

Филип Морис обжалва първата гаранция от 12 млрд. долара с мотива, че не може да плати подобна сума. В края на март т. г. рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс допусна възможността от фалит на Филип Морис.

На 21 март т. г. компанията Филип Морис, която произвежда и продава цигарите на Алтрия в САЩ, бе осъдена да плати общо 10,1 млрд. долара /щети плюс лихви/ по колективен иск от страна на пушачи на т. н. "леки цигари", които обвиняват компанията, че е подценила риска от този тип продукти.

Според ищците компанията съзнателно е представяла "леките цигари" като по-малко опасни за здравето от тези с по-високо съдържание на катран и никотин.

Тази присъдата бе определена като "скандална" от Филип Морис. В цитирано от АФП съобщение на компанията се казва, че намаляването на гаранцията ще ѝ позволи да обжалва съдебното решение, свързано с нейните "леки цигари".

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?