"Филип Морис" се отказа от сливане с "Алтриа"

"Филип Морис" се отказа от сливане с "Алтриа"

Тютюневият гигант "Филип Морис интернешънъл" (Philip Morris International Inc) прекрати преговорите за сливане с "Алтриа груп" (Altria Group), съобщиха от ФМИ в сряда. Това се случва на фона на проблемите, които среща производителят на електронни цигари "Джул Лабс" (Juul Labs), където 34% държи "Алтриа", с въведените забрани на американския пазар срещу някои от алтернативните устройства за пушене, коментира агенция Ройтерс. Това принуди изпълнителният директор на "Джул Лабс" Кевин Бърнс да подаде оставка, а компанията да прекрати рекламната си кампания в САЩ

“След дълго обсъждане, компаниите се споразумяха да се фокусират върху пускането на Айкос (IQOS) на пазара в САЩ като част от общия ни интерес да постигнем бъдеще без тютюнев дим", посочва главният изпълнителен директор на "Филип Морис Интернешънъл" Андре Каланцопулос в съобщението.

Сделката щеше да доведе до ново обединение на двете тютюневи компании десетилетие след като се разделиха и да създаде гигант в сектора, който да се бори с все по-строгата регулация и да се възползва от разрастващия се пазар на електронните цигари.

Прекратяването на преговорите между двете компании за сливането им няма да попречи на споразумението за дистрибуция от страна на "Алтрия" на нагреваемото устройство Айкос и тютюневи изделия за него.

Продажбата в САЩ на това устройство за нагряване на специалните тютюневи стикове за пушене, без да се образува дим, тръгва на 1 октомври в Атланта, Джорджия. IQOS е единственият подобен продукт досега, който e одобрен от Агенцията за храни и лекарства в САЩ (FDA) за продажба на американския пазар след стриктен преглед на подадените научни данни с мотива, че пускането му е подходящо за опазване на общественото здраве.

Продуктът няма нищо общо с електронните цигари, които се зареждат с никотинова течност, изпарявана при пушене. За тях американската администрация предвижда да въведе също режим за одобряване от Агенцията по храните и лекарствата, преди да бъдат пускани на пазара, след като в последните седмици станаха ясни редица случаи, когато в болница бяха приети младежи, предозирали с никотин в резултат на ползване на електронни цигари.

Наличните световни данни, базирани на четири години употреба на продукта,представени от ФМИ показват, че устройството им IQOS не е привлича особено интереса на младите хора или на непушачите.

Към 30 юни 2019 г. ФМИ изчислява, че близо 8 милиона пълнолетни пушачи по света вече са спрели да пушат и са преминали изцяло към нагреваумото устройство, което вече се продава на 48 пазара по света.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?