"Филип Морис" влага 490 млн. евро във фабрика за бездимни цигари в Румъния

"Филип Морис" влага 490 млн. евро във фабрика за бездимни цигари в Румъния

Тютюневият гигант "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ) обяви, че планира да вложи близо 490 млн. евро за трансформиране на своята цигарена фабрика в румънския град Отопени край Букурещ във високотехнологично съоръжение за производство на новите нагреваеми бездимни тютюневи стикове HEETS, които се използват с IQOS-системата за нагряване на тютюна.

Вече е започнало преструктурирането на фабриката в Румъния в съоръжение за производство на тютюневи стикове HEETS. Плановете са трансформацията да приключи до 2020 г. Инвестицията ще създаде 300 нови работни места за висококвалифицирани работници в допълнение към вече заетите в нея 600 души.

"Инвестицията ни в Румъния е поредно доказателство за нашия ангажимент за постигане на бъдеще, в което бездимните продукти ще заместят изцяло цигарите", коментира Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на ФМИ, цитиран в съобщението.

Той дава за пример преминаването на 2.9 милиона пушачи по света от традиционните цигари към ползването на продукта IQOS, с който тютюнът се загрява електронно, но не гори и не отделя дим, а изпуска пара без катран.

"Очакваме тази тенденция да продължи и трансформирането на румънската фабрика ще ни помогне да посрещнем нарастващото търсене от страна пълнолетните пушачи по света на по-добри алтернативи на цигарите", допълва Каланцопулос.

ФМИ обяви по-рано тази година, че увеличава производствения капацитет на своята фабрика за производство на тютюневи стикове HEETS в Болоня, Италия. Освен това планира инвестиция за изграждане на нова фабрика за HEETS в Дрезден, Германия, и трансформира цигарените си фабрики в Гърция и Русия в производствени мощности за HEETS.

IQOS и HEETS се предлагат на повече от 27 пазара в света, включително и в ЕС в Гърция, Италия, Португалия, Полша и др., а в Румъния са на пазара от ноември 2015 г. Плановете на ФМИ са до края на 2017 г. новите продукти да се предлагат на 30-35 пазара.

У нас също се извърши законодателна подготовка на пазара за навлизането на бездимните цигари, след като преди две седмици бяха приети поправки в Закона за акцизите. Според тях от 1 януари 2018 г. се регламентира търговията с този продукт и акцизната ставка ще е колкото на рязания тютюн, като не бе прието искането на тютюневите компании за нулев акциз.

Споделяне

Още от Бизнес