Филип Златанов "изгоря" с присъда от 3 години и половина за "тефтерчето"

Ексшефът на комисията за конфликт на интереси е виновен, че крил преписки за президента и негова съветничка

Филип Златанов. Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС) в четвъртък по обвинението му за длъжностно престъпление, станало популярно като делото за "тефтерчето".

Наказанието изглежда изненадващо тежко на фона на поисканата от прокуратурата 3-годишна условна присъда.

Златанов бе признат за виновен, че не е обявил публично, а прибрал в касата си сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.

В първия случай комисията е прекратила казуса със становище, че няма данни Плевнелиев да е в конфликт на интереси. По преписката срещу Ранкова обаче решението е обратното, като по него има две особени мнения. Златанов обаче не го е огласил и така е попречил на Ранкова да го обжалва, реши в четвъртък СГС.

Освен 3 години и половина зад решетките, съдът постанови на подсъдимия 5-годишна забрана да заема ръководни и избираеми постове в администрация, както и да плати 3640 лева разноски по делото. Гаранцията му от 5000 лева остава непроменена. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

След края на делото подсъдимият отказа всякакви коментари пред медиите и си тръгна от съда с насълзени очи. Защитникът му Антон Терзийски пък заяви единствено, че първоинстанционното решение ще бъде обжалвано.

Случаят "Златанов" нашумя, когато през юли м.г. от прокуратурата разпространиха данни, според които председателят на органа разполагал с тефтерче, в което стриктно отбелязвал кои лица подлежат на преследване и за кои проверката трябва да се забави, забатачи или прекрати. Сред директивите в тефтера бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други.

Посочваха се и инициали, дублиращи се с тези на политици от ГЕРБ, за които се твърдеше, че са давали нарежданията на Златанов. Нито Бойко Борисов, нито някой от приближените му обаче се разпознаха в инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." или "И.Ф.". Все пак скоро след избухването на скандала бившата силна фигура в партията Искра Фидосова прекрати политическата си кариера.

Още при изнасянето на скандалното тефтерче с подбрани страници от него стана ясно, че прокуратурата държи да направи публично достояние именно на казуса с президента.

В записките си Златанов съвсем чинно бе описал инструкциите за употреба на случаите на Плевнелиев и Димана Ранкова: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ" и др.

Последва разследване, след което обвинения получи единствено Златанов, което засили съмненията в публичното пространство, че това ще е поредният скандал, в който ще "изгори" само "бушонът".

Тези съмнения добиха допълнителна тежест от факта, че прокуратурата дори не сметна за необходимо да разпита като свидетел Искра Фидосова, която директно бе посочена от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, като човекът, давал нареждания на Златанов. Последното стана ясно от показанията на Димитров, които бяха прочетени по време на първото заседание на СГС по делото.

То бе разгледано на първа инстанция по съкратената процедура, като подсъдимият се съгласи събраните в досъдебната фаза показания да се ползват от съда без свидетелите да бъдат разпитвани повторно.

От тях стана ясно още, че делото е започнало по сигнал на Павел Ганев, който нямал общо с комисията по конфликт на интереси, но имал приятелка, работеща там, която му казала за нередности, свързани с прикриването на сигнали и проверки срещу президента Плевнелиев, бившия агроминистър Мирослав Найденов, ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, бившия шеф на съдийския съюз Мирослава Тодорова. По думите на приятелката на Ганев, която остана неназована и по време на делото в съда, Златанов криел въпросните проверки в служебната си каса или в дома си в Перник.

Споделяне

Още по темата

Още от България