Филип Златанов не си спомня коя е И.Ф. от тефтера му

Според вицепрезидента става въпрос за "много тежък личностен дефицит или за пошъл властови модел"

Част от тефтера на Златанов. Сн. БГНЕС

Шефът на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов потвърди, че показаният от прокуратурата бележник със скандални записки е негов, но обясни, че не си спомня коя е жената зад инициалите И.Ф.

Преди ден от държавното обвинение дадоха обширна пресконференция, на която стана ясно, че комисията е изпълнявала директни политически поръчки и е била използвана като инструмент за търговия с влияние, шантаж и рекет.


Главна роля в това разобличение получи собственоръчно попълван личен бележник на разследвания председател на комисията Филип Златанов. Той прилежно си е записвал всички спуснати му задачи: да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекр." конкретни преписки.

Той си е записвал и поръчителите, търсената крайна цел, как да се поднесе информацията на медиите, включително точния час и акцента на новината, дори и проследяването на реакцията на журналистите. Видно от бележките, спускането на всяка задача и след това отчитането ѝ става пред хора с инициали "ИФ-ЦЦ-ББ". Пред бТВ и БНТ в четвъртък Златанов обясни, че не е действал по поръчка. Неговата версия е, че в тефтера си е записвал свои "мисли".

"Това са си мои мисли, не виждам нищо скандално в тях. На никого не помагат такава интерпретации, твърдението за политически поръчки просто не е вярно. Да хванеш да разпитваш един човек за личните му записки е, бих казал, несериозно", каза Златанов.

Той допълни, че не би могъл да изпълнява никакви директиви, защото комисията е колективен орган от пет души и взема решения с мнозинство. По повод собствените му записки за "удар" и "оправяне", той обясни, че първото било, когато се събират доказателтва за някого, а второто - там, където няма доказателства.

За инициалите И.Ф. на жена, за която се смята, че е депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова, Златанов коментира: "Не си спомням, не съм ги чел много отдавна тези тефтери. Колкото до г-жа Фидосова, познавам я като бивш председател на правната комисия". Самата Фидосова обяви преди ден, че не се разпознава зад тези инициали.

Златанов, който не помни коя е И.Ф., но очевидно чудесно си спомня всички останали записки в тефтера, даде и обяснение за бележките си по повод президента Росен Плевнелиев. Той съобщи, че в комисията е постъпил сигнал срещу Росен Плевнелиев, но той е бил прекратен, тъй като нямало данни за конфликт на интереси.

На въпрос как ще обясни написаното от него, че е "недопустимо това да стане известно" за Плевнелиев, той отговори, че става дума за авторитета на държавния глава.

По-късно Златанов разпрати до медиите своя позиция по скандалните разкрития на прокуратурата, заявявайки, че "записките му не отразяват политически нареждания, а мнението му като юрист и член на Комисията за конфликт на интереси". По думите му имало случаи, в които решенията на комисията се разминавали с написаното в бележника му с "директиви".

"Например становището ми относно преписката за Найден Зеленогорски беше, че е налице конфликт на интереси и затова така съм го отразил в тефтера си, но в последствие след събирането на пълния обем от доказателства, производството срещу него беше прекратено", пише обвиняемият за длъжностно престъпление.

Членовете на комисията са номинирани от различни политически сили, като решенията се приемат с мнозинство 50 + 1 гласа. Поради това не е възможен политически натиск върху работата на колективния орган. Актовете на Комисията се приемат в режим на обсъждане, като всеки член изразява собствено мнение, което се отразява в протоколите от проведените заседания, напомня още Филип Златанов.


Окръжните прокуратури са уведомявани за решенията по същество на Комисията по седалището на органа по избора или назначаването на съответното лице, заемащо публична длъжност. Поради това няма как Софийска градска прокуратура да бъде уведомявана за всички решения на Комисията, казва Златанов.

Междувременно вицепрезидентът Маргарита Попова коментира след отбелязването на 176-та годишнина от рождението на Васил Левски, че в случая става дума за "много тежък личностен дефицит или за пошъл властови модел, за пошло упражняване на власт".

"Добре би било на автори на подобни документи, ако има и други такива, да им се подскаже, че когато някой придобие качеството на обвиняем, трябва да има малко срам и свян, и
трябва малко по-малко да приказва. В противен случай всяка приказка, според мен е доказателство в полза на тезата, че това са пошли властови модели", каза още Попова.

Тя направи сравнение с тефтерчето на Апостола и тези, които четем днес и които по думите ѝ "нямат нищо общо с онези документи, правени с толкова любов и с прецизност от едни други хора в едни други времена, загрижени за общото благо".

Споделяне

Още по темата

Още от България