Според сигнала до главния прокурор за аферата с "бележника"

Филип Златанов получавал поръчки от "И.Ф." срещу неудобни съдии

Сред "мишените" са Мирослава Тодорова, Калин Калпакчиев и техни колеги от критичния ССБ

Снимка: БГНЕС

Напусналата парламента и ръководството на ГЕРБ председателка на правната комисия в предишното народното събрание – Искра Фидосова, е "поръчвала" на отстранения от длъжност шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов да "удря" неудобни за бившите управляващи съдии.

Сред "мишените" са възстановената наскоро Мирослава Тодорова, членът на ВСС Калин Калпакчиев, председателят на особено критичния към бившия МВР-шеф Цветан Цветанов Съюз на съдиите в България (ССБ) – Таня Маринова и други.

Това става ясно от сигнала, подаден до главния прокурор Сотир Цацаров, станал причина за разследването и обвинението за длъжностно престъпление срещу Златанов, съобщава в петък сайтът "Съдебни репортажи".

Изданието се позовава на определение на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, с което той се отвежда от производство по жалба на Златанов срещу размера на гаранцията му от 5 000 лв. Мотивът за отвод е, че съдията Атанасов е активен член на ССБ и член на Управителния му съвет.

"По нареждане на Фидосова са образувани преписки срещу съдията Мирослава Тодорова и други членове на Съюза на съдиите, на съпругата на члена на ВСС Калин Калпакчиев, на председателя на Съюза на съдиите съдията Таня Маринова, на опозиционерите в ГЕРБ Емил Димитров, Мирослав Найденов, Иван Петров и много други", пише в сигнала, подписан от несъществуващата Лилия Христова, с която се идентифицира свидетелят Павел Ганев.

Тази информация обаче бе спестена от прокуратурата по време на "риалити пресконференцията", на която бяха показани подбрани страници от скандалния бележник с поръчки на Златанов. Тогава зам.-главният обвинител Борислав Сарафов и зам.-градският Роман Василев предпочетоха да съсредоточат вниманието си върху частта, в която се споменаваше президентът Росен Плевнелиев.

Сред показаните записи действително фигурира името на сегашния председател на Съюза на съдиите Таня Маринова и на члена на ВСС Калин Калпакчиев: "Таня Маринова, председател на Съюза на съдиите – тя остава за накрая", "!Вс. трябва да бъдат наказани", "!В посл. порция Незабравка Стоева", "В първия списък Магдалинчев от № 6 до 13", "Ситнилска във втората група, както и Калпакчиев".

От определението на съдия Атанасов става ясно, че след като прокуратурата образува досъдебното производство срещу Златанов на 4 юли, авторът на сигнала е бил разпитан и е потвърдил пред разследващите написаното в него. Според съда разследването по делото следва задължително да изследва въпроса дали действително неправомерно са образувани преписки срещу бившия председател на ССБ Мирослава Тодорова, срещу настоящия председател на същата съсловна организация Таня Маринова, както и срещу други членове на ръководни органи на същия съюз, пише още в "Съдебни репортажи".

"Сред материалите по делото няма такива, които да сочат, че до момента са извършени действия за разследване в тази насока. Същевременно сред събраните по делото доказателства няма такива, които и да опровергават изнесените в сигнала данни, част от които и съответстват на съдържанието на приложените по делото веществени доказателства", подчертава съдия Атанасов.

И допълва, че доколкото той е член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България и "като такъв не само членува в една съсловна организация със съдиите Мирослава Тодорова и Таня Маринова, но работи заедно с тях активно в рамките на управлението на тази организация и организацията на дейността ѝ", биха възникнали съмнения в безпристрастността му, затова се отвежда от производството.

Изданието посочва още, че до момента разследването за аферата с бележника се съсредоточава върху изпълнителя на поръчките Златанов, макар да е видно, че прокуратурата е разполагала със законен повод и достатъчно данни да започне производството срещу Искра Фидосова като поръчител. Засега от държавното обвинение не са дали сигнал, че имат намерение да разследват и някой от останалите лица, фигуриращи в тефтера с инициалите "Ц.Ц." и "Б.Б.".

Споделяне

Още по темата

Още от България