Филипинецът ще бъде освободен, когато всички филипински войници напуснат Ирак

Похитителите на филипинския заложник в Ирак заявиха, че ще го освободят, "когато и последният филипинец напусне Ирак" не по-късно от края на този месец. Това се казва в излъчено по катарската телевизия Ал Джазира изявление, придружено с видеозапис на филипинския шофьор, за когото бе съобщено, че ще завърне у дома.

На кадрите се виждаше 46-годишният Анхело де ла Круз, но гласът му бе заглушен, а посланието бе прочетено от говорител, предаде Си Ен Ен.

Говорителят каза, че Анхело е изпратил послание до филипинския президент Глориа Макапагал Аройо, като ѝ благодари за решението за предсрочно изтегляне на филипинския контингент, както и за това, че не е отстъпила от това си намерение.

Той също така изпрати послание до съпругата и семейството си, като казва, че е добре и призовава да го чакат да се върне обратно при тях.

Заложникът вече не е облечен с оранжевото облекло, каквото често се слага на отвлечените, а в цивилни дрехи и изглежда в добра форма.

Круз "изпрати послание до своята жена и членовете на семейството, казвайки им, че вече не носи оранжево облекло, а в нормално", се казва в новината, прочетена на английски по Ал Джазира.

Решението на Филипините да започнат изтегляне на 51-членния си контингент от Ирак в отговор на искането на похитителите бе осъдено от най-близките съюзници на страната.

В сряда Манила обяви, че осем от войниците са напуснали Ирак, след като похитителите поискаха целият контингент да се изтегли до 20 юли. По предварителен график това трябваше да стане на 20 август.

До излъчването на последния запис на Ал Джазира съдбата на филипинския шофьор, който е баща на 8 деца, беше неясна.

Първоначално Манила, която беше сред най-категоричните поддръжници на САЩ в борбата срещу тероризма, отказа да се поддаде на натиска.

Под натиска на масовите протести обаче правителството реши да се предаде пред исканията на терористите, макар и с риска да влоши отношенията със съюзниците.

Вашингтон изрази тревога и объркване от решението на филипинското правителство.

Говорителят на Белия дом обяви, че този ход на Манила ще даде погрешен сигнал на терористите.

Изтеглянето на Филипините е ново поражение за водената от САЩ коалиция в Ирак, след като доскорошният стабилен съюзник Испания направи същото преди два месеца, след бомбените атентати в Мадрид, довели до смяна на правителството.

Япония, Южна Корея, Италия и сега България, обаче, отказаха да се поддадат на натиска на терористите, отвлекли техни граждани. Единият български заложник бе екзекутиран във вторник.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?