Филипините очакват жертвите от супертайфуна да са между 2000 и 2500

Расте отчаянието в опустошените райони, критиките към правителството се засилват

Филипините очакват жертвите от супертайфуна да са между 2000 и 2500

Броят на официално потвърдените жертви на тайфуна Хайян във Филипините достигна 2275, а президентът Бениньо Акино обяви, че прогнозите за 10 000 жертви са пресилени и според него окончателният брой на загиналите ще бъде между 2000 и 2500.

 

Повечето от загиналите са от провинциите Лейте и Самар, които Хайян заля с вълни с размера на цунами, унищожили големи и малки градове и оставили без дом към 600 хиляди човека.

 

Най-малко 3665 души са ранени, над 80 са обявени за изчезнали, по официални данни.

 

Бедстващото положение в страната продължава, има недостиг на вода, храна и лекарства, а по улиците на опустошените райони бродят мародери.

 

Расте отчаянието на жертвите, които не могат да получат помощ или да се измъкнат, съобщи вестник "Ню Йорк таймс".

 

В кореспонденция от град Таклобан с население 220 000 души, който е най-пострадал от тайфуна, вестникът описва отчаянието на оцелелите, които се струпват на летището, молейки за храна, вода или полет, за да избягат от предизвикания от бурята хаос.

 

Въпреки че огромните хуманитарни усилия на международната общност набират инерция и хуманитарната помощ започва малко по малко да стига до летището и други места в страната, филипинските официални лица все още нямат пълна представа за мащабите на опустошението и не могат да дадат информация кога ще бъдат покрити основните нужди на пострадалите, пише вестникът.

 

Вестник "Вашингтон пост" публикува редица сателитни снимки от различни райони на най-пострадалия филипински град Таклобан през февруари 2012 г. и от дните след преминаването на тайфуна Хайян, от които се виждат огромните мащаби на нанесените от стихията опустошения, съобщи БТА.

 

Докато властите на опустошената от тайфуна страна се стремят да се справят с огромните усилия по осигуряването на хуманитарна помощ, оцелелите стават все по-отчаяни заради недостиг на храна и други продукти от първа необходимост и са ужасени, че ще трябва да продължат да чакат помощ.

 

Някои жители на тежко пострадали райони надраскват табели с простичкия надпис: "Помогнете ни."

 

Около пет дни след като бурните ветрове на най-силния от един век тайфун Хайян опустошиха централната част на Филипините, някои хуманитарни работници казаха, че напредъкът в спасителните дейности е твърде бавен.

 

Мнозина хора, които искат да помогнат, са блокирани по летища и военновъздушни бази с надеждата да хванат някой полет от претоварените филипински военни, пише вестникът.

 

Тайфунът пряко е засегнал 10 процента от населението.

 

Макар че над 30 държави обещаха помощ, разпределението на хуманитарната помощ се сблъсква с непроходими пътища, а много градове са загубили спасителните си екипи, отбелязва "Вашингтон пост".

 

Правителството на Филипините е подложено на критики за неуспеха си да достави помощ по достатъчно подходящ и бърз начин. В най-пострадалите райони като град Таклобан, столицата на провинция Лейте, расте недоволството и разочарованието.

 

В тези райони телата на загиналите се трупат по улиците, а местните жители прибягват до мародерство в търсене на храна, пише "Гардиън".

 

Автоколоните с хуманитарна помощ са нападани от комунистически бунтовници и гладуващи оцелели. Положението със сигурността става отчаяно след като десетки хиляди души се опитват да избягат от опустошения град Таклобан, а стотици хиляди остават блокирани без храна, вода и подслон в централната част на Филипините, пише в. "Дейли телеграф".

 

Ескортираните от филипинската армия автоколони на места влизат в престрелки с военното крило на Филипинската комунистическа партия. Почти пълното разпадане на реда и законността в най-тежко пострадалите от тайфуна Хайян райони още повече затруднява хуманитарните операции, които ООН описва като "логистичен кошмар".

 

Хиляди хора обсаждат претъпканото летище в Таклобан. Полицията и войниците са принудени да удържат тълпите, които хукват към пистата при всяко кацане на самолет. Въпреки разполагането на командоси от специалните части и налагането на нощен комендантски час в Таклобан, властите не могат да наложат ред в града, където хората са полуобезумели от глад и жажда, отбелязва вестникът.

 

"Градът е върнат в примитивната епоха", цитира "Дейли телеграф" думите на началника на местната пожарна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят