Филипинската групировка "Абу Саяф" заплаши да обезглави германски заложник

Филипинските ислямски екстремисти от групировката "Абу Саяф" заплашват да убият един от двамата германски граждани, пленени от тях и превърнати в заложници тази пролет, предаде ТАСС в петък.

Ислямистите заявиха, че ще обезглавят като начало един от пленниците, ако до 10 октомври не бъдат изпълнени исканията им. Те настояват по-специално да получат откуп от 250 милиона песо (към 5,6 млн. долара) и германското правителство да спре подкрепата си за САЩ в борбата им срещу мюсюлманските екстремисти в Близкия изток.

През септември "Абу Саяф" вече заплаши да убие и двамата заложници, ако Германия не спре да подкрепя американските действия срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Говорителка на министерството на външните работи в Берлин каза тогава, че "заплахите не са уместен начин да се влияе на германската външна политика".

Според информации в медиите германската съпружеска двойка - Щефан Оконек на 70 години и Хенрике Дилен на 50, бе отвлечена от яхта във водите между малайзийския остров Борнео и Южните Филипини през април.

Смятана за филипинска клетка от международната терористична мрежа Ал Каида, "Абу Саяф" е малобройна, но най-агресивно настроената спрямо Манила ислямска бунтовническа групировка в региона. ЕС и САЩ нареждат тази банда сред международните терористични организации. Тя стои зад десетки мащабни терористични акции от последните години на филипинския архипелаг.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?