Филипинският президент нарече Обама "кучи син", той отмени срещата си с него

Филипинският президент Родриго Дуарте Сн. ЕПА/БГНЕС

Дипломатически скандал между САЩ и Филипините, след като президентът Родриго Дуарте нарече американския си колега Барак Обама "кучи син".

В отговор Обама отмени срещата си с Дутерте. Тя трябваше да се състои в рамките на срещата на върха на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте е известен с цветистия си език и неотдавна нарече посланикът на САЩ в страната си "гей", припомня Би Би Си.

Сега Дутерте определи Обама като "кучи син" в отговор на обещанието на американския президент да повдигне въпроса за убийствата без съд, свързани с наркотици във Филипините, на предстоящата среща помежду им.

По-късно Родриго Дутерте изрази съжаление за думите си.

"Докато непосредствената причина (бел. ред. за отмяната на срещата) са силните ми забележки по повод въпроси в пресата, които предизвикват безпокойство, ние също така съжаляваме, че всичко това излезе като лична атака срещу президента на САЩ", се казва в официално изявление откабинета на Дутерте.

Обама пристигна в понеделник вечерта в столицата на Лаос и бе посрещнат с военни почести под проливния дъжд пред президентския дворец във Виентян, където се срещна с държавния глава Бунханг Ворачит.

Като призна проблемната история на отношенията с Лаос, Обама заяви, че разговорите им ще се фокусират върху бъдещето. Обама е първият действащ американски президент, който посещава страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?