Филипинският президент обеща на мюсюлманските въстаници автономия

Филипинското правителство е постигнало рамково мирно споразумение с най-голямата въстаническа мюсюманска група в страната MILF (Moro Islamic Liberation Front), което трябва да сложи край на 40-годишен конфлект, причинил смъртта на над 120 хил. души, предадоха световните агенции в неделя.

Сделката предвижда MILF да получи автономия в южната част на страната, съобщи президентът Бениньо Акино след пореден кръг от преговори в Куала Лумпур. От освободителния фронт обявиха,че са "много щастливи” от постигнатите резултати.

"Рамковото споразумение павира пътя към окончателен и продължителен мир”, каза Акино в реч по повод договорката, но допълни, че с това работата не приключва и все още има детайли, които трябва да се изковат и от двете страни.

Автономният регион ще се нарича Бангсаморо, неговите граници и степента на административната му независимост предстои да се определят от специална преходна комисия от 15 души. След това трябва да се подготви закон за автономията, който съответно да се одобри. Очаква се автономия Бангсаморо да се появи до края на президентския мандат на Акино, изтичащ през 2016  г.

Предполага се, че новият регион ще разполага със значителна политическа и икономическа свобода, ще може да определя собствени данъци и щеима по-голям достъп до националните богатства, но и ще получава много по-малко държавна субсидия.

Очаква се официалното споразумение да бъде подписано до седмица.

Мюсюманите са малцинство във Филипините, доминирани от католиците. Последователите на исляма живеят на южните острови, в Минданао. От 1970-те години те се борят, включително с терористични методи, за независимост от централното правителство. В резултат през 1989 г. бе създаден автономният регион Мюсюмански Минданао, но въстаническите битки не спряха и президентът Акино обяви експериментът за неудачен.

Споделяне

Още от Свят