Филипинският президент заяви, че никога не е обиждал Обама и нарече Бан Ки-мун глупак

Родриго Дутерте

Филипинският президент Родриго Дутерте казал на президента на САЩ Барак Обама, че никога не е наричал "кучи син". Това заяви самият Дутерте днес в Джакарта, но запази предизвикателната си позиция за обявената от него война с наркотиците, като заяви, че генералният секертар на ООН Бан Ки-Мун е глупак, задето повдигнал въпроса за нарушенията на човешките права във Филипините, предаде Ройтерс.

На срещата на върха на АСЕАН в Лаос тази седмица Обама отмени планирана двустранна среща с Дутерте след предполагаемото оскърбление, но след това двамата се срещнаха за кратко, докато чакаха да заемат местата си за банкета в края на форума, и дори се ръкуваха.

При посещението си днес в индонезийската столица Дутерте каза пред група филипинци, че обидната дума не е била насочена лично към американския президент, и че той му го обяснил лично. "Бях готов за среща с Обама, очаквах да се срещнем, като юрист с юрист, нали и двамата сме адвокати. Казах му, че никога не съм казвал това. Казах го, но не във връзка с Обама. Не воювам с Америка", обясни Дутерте, цитиран от Ройтерс.

Филипинският лидер изрече скандалната фраза на родния си език тагалог в началото на миналата седмица, когато избухна, докато защитаваше обявената от него война на наркотиците, по време на която са убити най-малко 2400 филипинци, припомня Ройтерс.

Днес той заяви, че смята че генералния секретар на ООН за глупак, защото и той се изказал по въпроса.

"Чак и Бан Ки-мун се намеси. И той направи изявление, преди няколко седмици, за човешките права. Саби ко, иса ка панг тарантадо". (Ти си още един глупак - на тагалски език), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят