Филипинският заложник бе освободен

Филипинският заложник бе освободен на 20 юли, ден след като филипинското правителство приключи изтеглянето на 51-членния хуманитарен контингент от Ирак в съответствие с искането на похитителите.

Съпругата на 46-годишния шофьор заяви, че е изключително щастлива от развръзката и добави, никога повече няма да му позволи да се върне в Близкия изток.

Анхело де ла Круз бе предаден в Багдад на представители от Обединените Арабски Емирства, а след това на филипинското посолство. Той ще бъде подложен на медицински преглед в Дубай.

"Аз съм много, много щастлив. Той е добре със здравето...Неговото семейство го очаква", каза през сълзи Арсениа де ла Круз пред репортери във филипинското посолство в Аман, минути след като говори по телефона със съпруга си в Багдад.

"Няма да му позволя повече да пътува в Близкия изток", каза тя, цитирана от АП.

По-рано във вторник президентът на Филипините Глория Аройо заяви по телевизията, че също е разговаряла с бившия заложник и че кризата е приключила.

Похитителите бяха заплашили да обезглавят Анхело, баща на 8 деца, ако Филипините не изтеглят войските си от Ирак.

В съобщение, предадено миналата седмица по Ал Джазира, екстремистите заявиха, че ще освободят заложника, когато " и последният филипинец напусне Ирак в срок не по-късно от края на месеца".

Според предварителния график филипинският контингент трябваше да напусне Ирак на 20 август.

Преди решението на филипинското правителство за предсрочно изтегляне временният иракски премиер Ияд Алауи каза, че е разговарял с Аройо и настоявал да преразгледа позицията си, тъй като "не можем да се предаваме пред терористите".

САЩ също изразиха недоволство от решението на Манила, като предупредиха, то може да предизвика и по-нататъшни отвличания на филипински граждани.

Споделяне

Още от Свят