Филипинският заложник освободен след сделка с похитителите?

Филипинският заложник в Ирак е освободен във вторник, според непотвърдена информация, съобщена единствено от телевизия Ал Арабия.

Новината за освобождаването на 46-годишния шофьор Анхело де Ла Круз се очакваше, след като филипинското правителство се съгласи да изтегли предсрочно военната си част от страната.

По-рано заместник-министърът на външните работи Рафаел Сегуис, който е в Багдад, се обърна пряко към похитителите на Анхело с молба за помилването му.

"В отговор на искането ви от групата Халид ибн ал Уалид филипинското правителство ще изтегли хуманитарните си части от Ирак колкото е възможно по-бързо след като бъде завършена подготовката за връщането им във Филипините", заяви Сегуис по арабската телевизия Ал Джазира.

По предварителен график Филипините трябваше да изтеглят до 20 август 50-членния си контингент от Ирак, но похитителите настояха това да стане до 20 юли.

По този повод временното иракско правителство в Багдад настоя правителствата да не преговарят с похитителите на техни заложници, предаде Си Ен Ен.

Вашингтон поиска разяснения от Филипините

Администрацията на Буш предупреди филипинското правителство да не се поддава на натиска на похитителите.

Висш представител каза, че "подобно решение може да изпрати грешен сигнал към терористите по целия свят", предаде Би Би Си.

Ройтерс цитира източник от администрацията, който посочва, че Вашингтон очаква разяснение от Манила във връзка с предсрочното изтегляне на контингента.

Преди два дни филипинското правителство обяви, че няма да приеме исканията на екстремистите.

Манила отказа публични коментари

Във вторник филипинското правителство запази публично мълчание по въпроса за преговорите, свързани с освобождаването на Де ла Круз. Филипински представители казаха, че били помолени да не коментират ситуацията, тъй като преговорите били трудни и са достигнали критична фаза.

"Нека да оставим правителството да извърши необходимото за спасяване живота на невинния филипинец и да защити националния интерес. Не ни е работа да даваме оценки и изявления, докато животът на Анхело виси на косъм", каза Игнасио Буние, говорител на филипинския президент, пред Си Ен Ен.

След призива на филипинския заместник министър, Манила отрече да се е отметната от позицията си, като официални източници, цитирани от АФП обявиха, че срокът за изтеглянето на военният контингент от Ирак остава "непроменен".

"Ние поддържаме същата позиция" съобщи източникът, пожелал анонимност. "Докато подготовката не бъде завършена, 20 август е крайният срок за изтегляне на военните части на Филипините", е казал източникът.

Така информацията за действителните намерения на Манила остана противоречива.

Повечето правителства казаха, че макар да говорят с похитителите, не е плащан никакъв откуп и не е отговорено на исканията.

Висш представител на американската администрация заяви, че Белият дом не е получил официално предупреждение от Манила за по- ранно изтегляне на континента и че на този етап Филипините поддържат първоначалния си ангажимент.

Вашингтон отново подчерта, че е важно страните, които имат заложници в Ирак, да не се поддават на натиска на терористите.

Си Ен Ен припомня изявлението на американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд пред журналисти по време на срещата на върха на НАТО в Истанбул миналия месец, че е грешка да се отстъпва пред терористите.

"Не е мъдро да позволявате да бъдете тероризирани...Веднъж стъпите ли на този път, краят е смъртоносен", каза Ръмсфелд.

Япония и Южна Корея не отстъпиха пред исканията на похитителите на техни заложници в Ирак, като японските граждани бяха освободени, но южнокорейският гражданин бе обезглавен. Италия също не отстъпи на ултиматума на ектремистката групировка, която държеше трима нейни граждани, като единият бе убит, а другите двама впоследствие бяха освободени при спецоперация на коалиционните сили.

"В името на филипинския народ, в името на хуманизма и на семейството на Анхело де ла Круз и неговите осем деца, правителството на Филипините апелира за неговото освобождение", заяви филипинският заместник - министър пред Ал Джазира.

Похитителите на Де ла Круз, които се представят като група - част от Ислямистката армия в Ирак, оповести няколко ултиматума, които впоследствие бяха променени.

Заложниците са живи, потвърди иракското вътрешно министерство

На четвъртия ден от предадения чрез Ал Джазира ултиматум във връзка с двамата български шофьори, във вторник иракското вътрешно министерство съобщи официално, че те, както и филипинският заложник, са живи, и че не са откривани никакви тела.

24-часовият ултиматум за българите изтече в 23 ч. в събота.

Оттогава българският президент и външният министър дадоха изявления и интервюта, излъчени по Ал Джазира, с призиви към похитителите да освободят Георги Лазов и Ивайло Кепов.

В същото време иракската полиция задържа близо 525 заподозрени престъпници при най-голямата координирана операция от американската инвазия в страната през 2003 г.

Около 500 иракски полицаи проведоха редица акции в Багдад, за да прочистят улиците на столицата, заявиха източници от вътрешното министерство, цитирани от Би Би Си.

Задържаните са заподозрени за престъпления - убийства, отвличания, търговия с наркотици.

Говорителят обяви, че повечето от престъпниците били помилвани от Саддам Хюсеин миналата година.

Говорителят на вътрешното министерство Аднан Абдул Раман каза пред АФП, че американските войници не са участвали в операцията.

Всички арестувани са иракчани и са задържани за разпит в багдадско полицейско управление.

По-голямата част от престъпниците са били амнистирани от бившия иракски президент Саддам Хюсеин непосредствено преди войната в Ирак.

Споделяне

Още от Свят