Филм на ББС разследва милиардите на Абрамович

Британската телевизия ББС-2 излъчи в четвъртък вечер 40-минутен документален филм за руския милиардер Роман Абрамович.

Журналистическото разследване, проведено от известния репортер Джон Суини, е фокусирано преди всичко върху произхода на капиталите на човека, който стана собственик на лондонския футболен клуб Челси, влагайки в него 350 милиона лири.

Джон Суини пояснява, че създателите на този филм са се ръководили от интересите на аудиторията. "След като човекът дойде и похарчи 350 милиона фута за един от най-добрите футболни клубове, към него естествено възниква интерес. Възниква интерес и към това, откъде са дошли тези пари", отбелязва журналистът.

Филмът съдържа интервюта с журналистите Евгений Кисельов и Юлия Латинина, предприемачите Борис Березовски и Анатолий Биков, бившия генерален прокурор на Русия Юрий Скуратов и представителя на подопечната на Абрамович нефтена компания Сибнефт Джон Ман.

Бившият генерален прокурор Скуратов разказва във филма, че Генералната прокуратура е провеждала разследване за условията на търга по продажбата на Сибнефт. "Ние установихме, че реален търг е нямало, а 51 процента от акциите са купени от компании, свързани с Абрамович", твърди Скуратов.

Специално внимание във филма на Суини е отделено на историята на съдебното дело между Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и швейцарската компания Runicom.

ЕБВР твърди, че Runicom ѝ дължи 17,5 милиона долара в рамките на дълга, преотстъпен ѝ след краха на руската банка СБС-АГРО, която, на свой ред, преди това е получила кредит от ЕБВР.

"Сега ЕБВР е решила направо да се съди с тези, които стоят зад компанията Runicom, в това число и с Роман Абрамович. С това банката иска да върне парите, сред които има голяма част от средствата на британските данъкоплатци", отбелязва Суини.

В сряда исковите документи за изискване на 17,5 милиона долара от компанията Runicom SA са били предадени в швейцарски съд. Междувременно самият Абрамович, по думите на неговите представители, е разбрал за иска на ЕБРР от съобщенията в медиите и досега не е получил никаква официална информация.

В края на филма е показано мнението на запалянковците на Челси, излизащи от стадиона Стъмфорд Бридж в Лондон. "Докато Челси печели, нищо не ме интересува", казва един от тях. Неговото мнение споделя и друг запалянко: "Добрата игра - това е всичко, което ме вълнува, а не произхода на парите му."

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?