Филм разказва за личните истории зад атентата в Бургас

Автор на "Парчета живот" е Севда Шишманова. Сн. БНТ

"Парчета живот" или Remains of Life е заглавието на първия игрален филм на журналиста и бивш програмен директор на БНТ Севда Шишманова. Българо-германската продукция отразява в значителна степен действителни събития – атентатът в Бургас от 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи, шофьорът на автобуса, в който бяха, както и атентаторът.

Филмът спечели финансиране от Националния филмов център.

"Парчета живот" е копродукция между българската компания Red Carpet и германската 24films. В момента те преговарят с трети партньор от Израел, където ще са част от снимките на филма, пише специализираното издание Cineuropa.

Севда Шишманова и работещата в Германия Милена Петрова са сценаристи на филма, който проследява историите на седемте жертви от Бургас.

"След атентата в Бургас започнах да проучвам историите на всички, които загинаха. Създаването на филм за скорошно трагично събитие, което продължава да е травмиращо за засегнатите хора, носи своите етични рискове и отговорност. Затова сценарият е написан на основата на интервюта с близките на жертвите, оцелели пътници и участници в разследването, на протоколи с разпити на свидетели, на следствен снимков и видео материал, на анализ на българските служби за подготовката и осъществяването на атентата", казва Шишманова пред друго водещо европейско филмово издание Film new Europe, което също посвещава материал на продукцията.

Според изданието актьорът Самуел Финци се е съгласил да изиграе водещият разследващ на терористичния акт в Бургас. Очаква се в екипа на филма да е и операторът Калоян Божилов, снимал филма "Ага".

Сюжетът е фикционално изграден, но отразява в значителна степен действителните събития, като разказва паралелно седемте лични истории на загиналите, които включват и тази на атентатора. Това става паралелно с историята за организирането на терористичната атака. В специален фокус на сюжета е историята на загиналия български шофьор с мюсюлмански произход, която създава драматургичния конфликт между фотографа и главния следовател и се вписва във фикционалната рамка на филма.

"Познавам спиралата на отмъщението, която има своя дълбок радикализиращ политически втори план. Но в общото усещане за загуба и тъга, изпитвах особено чувство за несправедливост, когато в статистиката за жертвите потъваха световете на хора, с техните лични победи и поражения, любови и раздели, тревоги и мечти", казва Шишманова. Идеята е срещу идеологията на тероризма, която отнема човешки живот, да бъдат противопоставени неговите ценности.

Очаква се снимките на "Парчета живот" да започнат през 2022 г. или най-късно през 2023 г.

Шишманова работи и по сериала "Чадърът" или The Umbrella (Red Carpet), подкрепен от програма MEDIA. Той разказва за писателя и дисидент Георги Марков, убит в Лондон на 7 септември 1978 г.

Споделяне

Още от Общество

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?