Филм за Румена воевода е първата българска кино премиера за 2017 г.

Творбата е по разказ на Николай Хайтов, режисьор е Зорница София

Филм за Румена воевода е първата българска кино премиера за 2017 г.

Първата българска кино премиера за 2017 г. ще е въздействащата история за воеводата Румена, която излиза на голям екран в страната от 13 януари, съобщи разпространителят ѝ "Лента".

"Воевода" е български игрален филм по спомени на очевидци и по разказа "Румена войвода" от Николай Хайтов, който разказва история на майка, принудена да остави дете и дом за да оцелее в суровия мъжки свят на XIX век.

Истинското име на Румяна войвода, както е известна в родния си край, е Румяна Георгиева Павлова. Тя е родена е в село Гюешево, недалеч от Кюстендил, през 1829 г. и по думите на баща ѝ това е станало в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни. През 1856 г. излиза в гората като хайдутин и организира чета. Стоян Ковача първи се присъединява към четата ѝ и става неин байрактар.

Подготовката на зрелищната продукцията от зараждането на идеята до излизането на филма на бял екран отнема на режисьора Зорница София повече от 7 години.

Мощен звук на гайди постави началото на гала премиерата на "Воевода" в четвъртък вечерта. В унисон с хайдушката тематика по червена чипровска черга, вместо по червен килим, преминаха над 800 души. Пищни народни носии и хайдутски облекла допринесоха за автентичната атмосфера на събитието.

"Румена е доста луда, доста дива жена. Има много любопитни спомени на очевидци за нея. Явно е била извън форматите, извън това, което се е считало за стандартно за жените поне в онова време", коментира Зорница София, която изпълнява и главната роля.

Детският образ на Румена воевода е поверен на дъщерята на Зорница София – Ники-Амрита.

Валери Йорданов е в ролята на Стоян Ковача - другото главно действащо лице и байрактар в четата на Румена Воевода.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?