Филмът "Игрите на Путин": Сочи като огледало на Русия

На 24 ноември на Международния кинофестивал за документални фирми (IDFA) в Амстердам се състоя премиерата на филма "Игрите на Путин" (Putin's Games), който разказва за корупцията при строителството на олимпийските обекти и за щетите, нанесени на околната среда в Сочи и на неговите жители. Филмът е бил замислен от режисьора Александър Гентелев като фарс – за зимна Олимпиада в град, където няма сняг. След няколко години на тежки снимки, се получава картина, която, макар и нелишена от хумор, е дълбоко трагична.

Филмът е заснет с финансовата помощ на Германия, Австрия и Израел.

Няколко дни преди премиерата на филма, продуцентът му Симона Бауман разкри, че руските власти нееднократно са се опитвали да откупят правата над проекта, за да не допуснат да излезе на бял свят.

Бауман три пъти е отклонявала предложения, а и трите пъти предложените пари не са били малко – 600 000 евро, пише британският в. "Телеграф". Тя е отказала, а много международни телевизионни компании вече са откупили правата за излъчването на филма.

Руските чиновници, които се занимават със строителството на олимпийските обекти, са отказали да участват в снимките.

А самият Международен олимпийски комитет (МОК), който разреши провеждането на зимна Олимпиада в субтропически климат, забрани използването на думата "олимпиада" в името филма, както и на архивни кадри от олимпиади в самия филм, определен от МОК като "политически мотивирана атака срещу ценностите на Игрите".

"Този филм безусловно би стоплил душата на Джордж Оруел, ако той можеше да го види", коментира сп.Variety и отбелязва, че кинолентата ще радва зрителите на кинофестивали по целия свят, освен в самата Русия.

"Рядко се случва проект от такъв мащаб, като провеждането на Олимпиада, да е толкова зле разчетен. Съдейки по пищните, облечени в розови бикини тела на плажовете в Сочи, филмът убедително доказва: струваше си Путин по-рано да разбере, че няма никакъв шанс да осъществи строителството по предвидения график и бюджет. Филмът се превръща в нещо още по-значимо – портрет на съвременната руска глупост. Той кара зрителите да се смеят, разказвайки в същото време тревожната истина за това как подобни неща се правят – или не се правят – в обществена система, където националната гордост не взема под внимание такива неща като обикновена практичност", коментира списанието.

Междувременно руските зрители вече имат възможност да се запознаят с 20-минутния фрагмент от филма, който се разпространява в Интернет. Освен това "Игрите на Путин" ще има и руска премиера по време на документалния кинофестивал "Артдокфест".

Председателят на фестивала Виталий Манский каза пред в. "Новая газета", че "Игрите на Путин" се е оказал единственият филм, разказващ за страната, която се готви за Олимпийските игри. "Други филми не намерихме, освен шестминутен очерк за жена, през чиято къща минава олимпийска писта. Има още един телевизионен материал, издържан в патриотични тонове, но телевизионният канал, който го поръча, отказа да го излъчи в ефир", поясни Манский.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Колко време давате на новия парламент?