Филмът "Късмет" изследва феномена на турските сериали

Турската актриса Мелтем Мираоглу в ролята на дете булка в телевизионния сериал "Животът продължава".

Турските сериали превзеха света, разчупиха табута и покориха сърцата на милиони хора. Те се гледат от огромна аудитория – около 300 млн. зрители, но по-голямата част от тях са жени и възгледите и животът на много от тях, особено в мюсюлманските страни, е повлиян от турските "сапунени опери". Как точно е станало това се опитва да покаже и разкаже документалният филм "Късмет", чийто режисьор е гръцката журналистка Нина Мария Пашалиду. Сред съпродуцентите са Agitprop и Българският национален киноцентър. Филмът бе включен в конкурсната програма на Международния филмов фестивал за документални кино в Амстердам (IDFA), който се проведе през ноември м.г.

Филмът бе показан в София по случай тематичния празник 8 март, а в неделя се проведе дискусия как турските сериали променят живота и поведението на жените, които ги гледат.

Мартичка Божилова, българският продуцент на филма, определи турските сериали като индустрия за забавление, която обаче се е превърнала в социален и културен феномен. Без да ги рекламира, тя отбеляза, че в много от сериите, особено в по-качествените, се разглеждат теми, които излизат от клишето на любовната история и всъщност засягат значими въпроси за региона на Северна Африка, Близкия Изток и Балканите.

В този смисъл филмът "Късмет" е успял да постави Балканите в по-общ световен контекст.

В интервютата в Абу Даби, Кайро, Атина, Мостар, София и Истанбул се търси отговор на въпроса защо сериалите пресичат културни и религиозни граници.

Проблемите на зрителките от различните краища на света са различни, нагласите им - също, но те повдигат разнородни теми у тях, като една от главните е, че тези сериали дават сила на жените да променят живота си, особено на представителките от арабския свят, които често са обект на насилие и тормоз в дома си, каза Мартичка Божилова по време на дискусията.

Жените, които ги гледат, мечтаят основно за любов, топлина, семейни ценности.

В 52-минутния филм "Късмет" има и имами, обявяващи се срещу новия модерен културен модел, който прокарват турските сериали, и обвиняват авторите им за вълната от разводи в арабския свят. За много жени в този регион тези сериали са истинско откровение, особено след разочарованието от Арабската пролет, която не доведе до по-сериозни промени в тези общества.


Друг е случаят с Гърция, където популярността на турските сериали е помогнала да се разчупят негативни клишета за мюсюлманския свят, а от друга страна, жените се замислят за традиционните ценности на дома, семейството, от които съвременното общество ги отдалечава.

Филмът има и българска героиня - младата бизнесдама Цветелина, която се влюбва в шефа си и всяка вечер гледа сериала "Хиляда и една нощ", който ѝ дава утеха и сили да продължи, защото историята на главната героиня Шехеразада много наподобява нейната собствена.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?