Филмът на Елена Йончева “Граница“ ще бъде излъчен на 13 ноември в НДК

Филмът на Елена Йончева “Граница“ ще бъде излъчен на 13 ноември в НДК

Филмът на Елена Йончева за българо-турската граница ще бъде излъчен на 13 ноември 2017 г., обяви самата Йончева пред журналисти в четвъртък. Филмът “Граница“ ще бъде излъчен в 15 часа в клуб “Перото“ в НДК.

Около филма се вдигна шум през октомври, когато БСП обвини управляващите в цензура, твърдейки, че оградата на бългоро-турската граница е била вкарана в стратегически списък, за да се попречи на излъчването на филма.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова тогава поиска оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешният министър Валентин Радев за предложението им да се "засекрети" оградата. В решението тя съзря и персонална атака срещу Елена Йончева, тъй като стратегическите обекти са забранени за снимане, но сред тях попадат и много други като язовири, болници, военни заводи, тецове, АЕЦ "Козлодуй".

“Ще представя този документален филм, който снимам последните няколко месеца за българо-турската граница, филмът “Граница“. Той е 20-минутен. В него ще видим как се охранява българо-турската граница. Има смущаващи факти за това. Ще видим смущаващи факти за това колко е ефективна оградата“, заяви Йончева.

Тя заяви, че филмът разкрива и смущаващи факти за съществуването на бежански канали от Турция през България и за Европа.

Йончева каза, че в началото не е имала намерение да прави филм, а просто е събирала факти за оградата по границата.

“Факти, документални, които да послужат като аргументи в моя дебат по тази тема. Още по време на предизборната кампания, представители на ГЕРБ казаха, че много добре се охранява. Моята информация като депутат от Хасково, беше противоположна. Точно тогава имах смущаваща информация, но нямах доказателства“, коментира Йончева.

Тя допълни, че прави този материал като депутат от гражданската квота, а не като представител на парламентарна група или на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България