Филмът със “стареца“ Брад Пит води по номинации за Оскар

Филмът със “стареца“ Брад Пит води по номинации за Оскар
Лентата с Брад Пит “Странният случай на Бенджамин Бътън“, разказваща историята на дете, родило се в тялото на старец, който се подмладява с растежа, поведе по номинации в състезанието за тазгодишните награди на Киноакадемията на САЩ. Избраните да се включат в надпреварата бяха обявени на церемония в четвъртък.

Най-добър режисьор

Дани Бойл - “Беднякът милионер“

Стивън Далдри – “Четецът“

Дейвид Финчър - “Бенджамин Бътън“

Рон Хауърд - “Фрост/Никсън“

Гус Ван Сант - “Милк“

“Странният случай на Бенджамин Бътън“ получи шанса за Оскар в 13 категории, включително за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор за ролята на Брад Пит, за най-добра поддържаща женска роля за Тараджи Хенсън и най-добър адаптиран сценарий.

Със съвсем малка разлика, по петите на лидера по номинации е “Беднякът милионер“ в 10 категории. Историята за индийско сираче, което е на път да спечели милиони в телевизионна игра, вече отнесе три “Златни глобус“-а, единият от които за режисьора Дани Бойл, а другият за най-добър филм. В същите категории сега имат шанс да бъдат отличени лентата и фамозният британец.

С по 8 номинации са "Черният рицар", в който починалият преди година актьор Хийт Леджър изигра последната си завършена роля и сега посмъртно получи номинацияза най-добра поддържаща роля, и "Милк", разказващ за най-прочутият борец в САЩ за правата на хомосексуалистите Харви Милк.

Най-добра актриса

Анджелина Джоли – “Подмяната“

Ан Хатауей - “Рейчъл се омъжва“

Мерил Стрийп – “Съмнения“

Кейт Уинслет – “Четецът“

Мелиса Лео - “Замръзналата река“

Мерил Стрийп, която досега имаше 14 номинации за Оскар прибави още една за главната женска роля в лентата “Съмнения“ и вече е абсолютен рекордьор в историята на наградите. Сред съперничките ѝ са Анджелина Джоли за централното изпълнение в “Подмяната“, а Кейт Уинслет - за ролята си на бивш пазач в нацистки затвор във фирма “Четецът“.

Стрийп и Джоли се тръгнаха с призове от миналогодишното издание на наградите, а Уинслет въпреки досегашните си пет номинации не е държала в ръцете си златната статуетка.

Най-добър актьор

Ричард Дженкинс – “Посетителят“

Франк Лангела - “Фрост/Никсън“

Шон Пен – “Милк“

Брад Пит - “Бенджамин Бътън“

Мики Рурк – “Кечистът“

Сред мъжете битката ще е между Брад Пит, който има равни шансове за успех с Франк Лангела, изиграл ролята на американския президент Ричард Никсън във филма “Фрост/Никсън“ и Шон Пен, който се превъплати в активиста за правата на гейовете Харви Милк. Не по-малки са и шансовете на Мики Рурк за централната му роля в “Кечистът“.

Кои ще са победителите ще стане ясно на официална церемония в легендарния Кодак Тиътър на 22 февруари. За пръв път тя ще бъде водена от Хю Джакмън. 40-годишният австралийски актьор досега само е участвал в церемонията, представяйки номинация през 2007 г.

Споделяне

Още от