Филмът за българските жертви на комунизма - на националния екран в Германия

Филмът за българските жертви на комунизма - на националния екран в Германия

След като само преди дни германо-швейцаро-австрийският канал 3sat излъчи премиерно филма на родения в България немски писател Илия Троянов „Балада за български герои“, нощес той бе показан и по националната телевизия ZDF.

Нещо повече - по изрично желание на автора и за да задоволи неочаквано големият интерес на българоезични зрители от цял свят, ZDF предприе вчера уникален експеримент в своята програмна политика. Още преди излъчването му в ефир, филмът бе качен на сайта на телевизията, което по принцип се прави при някои от ползващите се с най-голям интерес документации. Новото е, че освен версията, синхронизирана на немски, сега се предлага и версия на български – с оригиналните разкази на жертвите на политическия терор в България.

ZDF предлага и специална интернет-страница, посветена на филма и на неговия автор, именития вече немски литератор Илия Троянов. Наред с биографични материали за него самия, на сайта е качен и разговор с Гюнтер Грас, рецензии за книгите на Троянов и актуално интервю с писателя.

През февруари 2007 Илия Троянов стана лауреат на приза на град Майнц (седалище и на тв-канала ZDF) и на свързаната с наградата титла „Градски писател“. Старата германска традиция на „градския писател“ или „градски словослагател“ се почита в немалко градове, но наградата на Майнц се смята за най-реномираното отличие от този род. Нейни носители досега са били най-значимите представители на немската литература. Освен за книжовни занимания, периодът на стипендията е предназначен и за един уникален експеримент: удостоеният с наградата писател получава възможност да се изяви и в съвършено нов жанр – като документалист по свободно подбран от него сюжет и да заснеме авторски филм, като проектът се финансира от ZDF.

За тема на своя филм Илия Троянов е избрал съдбата на жертвите на комунистическите репресии в страната, която е напуснал на 6 години. Последното лято той прекарва в България, среща се с много от героите на своя филм, посещава местата на терора от миналото и търси причините за подложеното на организирана забрава минало в днешните властови структури.

В актуално интервю, запитан защо се е спрял тъкмо на българската тема, когато пред него са били открити всички краища на света за филмово претворяване, Троянов казва следното:

„Избрах тема, която е напълно игнорирана от общественото внимание. След еуфорията от 89-та година, на Запад бе пренебрегнато обстоятелството, че много от страните в Източна Европа все още остават в плен на последиците от тоталитаризма. В България тази зависимост е просто екстремна, почти също толкова екстремна колкото в Русия или Беларус. В България бившата комунистическа номенклатура се преобрази в мафиотска олигархия и все още контролира всички сфери в страната. И понеже това е една много тежка тема, тя много рядко попада в полезрението на западните медии. Когато ми бе дадена възможност да снимам напълно свободно по сюжет, който аз си избера, реших, че е много по-важно да направя филм за нещо непознато, отколкото по темите, които публиката без друго свързва с моето име като Индия или Африка например, страни достатъчно познати поради своята екзотичност и туристическо значение. България е държава, която се намира в мъртвата точка на нашето публично възприятие – въпреки членството ѝ в ЕС.“

Ключовият момент във филма „Балада за български герои“ са съкровено произнесените от автора на фона на мраморните плочи с имената на загиналите от комунистическия терор слова: „Когато в едно общество имената на престъпниците са пò на почит от имената на жертвите, в такова общество има нещо много гнило...“.

Чрез неподправените разкази на репресираните „Балада за български герои“ разбива внушаваните на обществеността в България носталгични копнежи, подплатявани с балади на всеки километър и с дъжд от държавни ордени за певците и надзирателите на някогашния социалистически рай. Филмът лишава от основа режисираната заблуда, че тоталитарното минало не било чак толкова лошо.

На жертвите, на хората, преминали непречупени през месомелачката на комунистическия терор Илия Троянов поставя чрез своя филм непреходен паметник. Те са за него автентичната алтернатива на десетилетното сбъркано българско лутане из безпътицата на лъжата и на спотаените истини за миналото. Тези, останали верни на хуманните си принципи хора, биха могли според Троянов да бъдат пример за подражание – в едно друго, по-добро от днешното време.

Целият филм „Балада за български герои“ може да се гледа на български език тук: http://www.zdf.de/ZDFde/inhalt/17/0,1872,7133425,00.html

Други материали от автора може да намерите на сайта http://www.de-zorata.de/

Споделяне

Още по темата

Още от

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?