Филмова академия ще връчва годишни награди за българско кино

Филмова академия ще връчва годишни награди за българско кино. Инициатори са директорът на Националния филмов център (НФЦ) Александър Донев, председателят на СБФД Иван Павлов и директорът на "София филм фест" (СФФ) Стефан Китанов.

Церемонията ще се проведе за пръв път на Фестивала на европейските копродукции на 3 юни в НДК. Членове на Филмовата академия, която предстои да се сформира, могат да бъдат членовете на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и всички професионалисти, които са участвали в снимането на филм през последните 20 години.

Филмовите организации обявиха 2010 за Година на българското кино заради успехите на родната кинематография през последните 10 години, на които ще бъде направен преглед по време на 14-ия СФФ през март. България за първи път ще е във фокуса на фестивала.

Държавната субсидия за кино за 2010 г. е 10,1 млн. лв., но премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов са уверили кинодейците, че в зависимост от приходите в бюджета през втората половина на годината могат да бъдат дадени допълнителни средства и така сумата да достигне предвидените в Закона за филмовата индустрия 18 млн. лв.

По повод на празника на българското кино – 13 януари, тази вечер в Дома на киното ще бъдат представени с трейлъри и откъси филмите, които ще бъдат завършени през годината - шест документални, един анимационен и 12 игрални.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?