Филмови дейци обмислят протест заради законови поправки

Филмови дейци обмислят протест заради законови поправки

Филмови дейци настояват за изтеглянето на промените в Закона за филмовата индустрия и обмислят протестни действия, ако това не стане.

Става дума за поправките, срещу които преди дни беше изпратено отворено писмо от Съюза на филмовите дейци, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на българските оператори, Асоциацията на филмовите продуценти и др. организации. Между двете четения на внесен от Министерството на културата законопроект, депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Воля" са внесли текстове, които позволяват предоставяне на държавна помощ за производство на сериали. От филмовата общност обявиха, че тези поправки обслужват големите телевизии и убиват българското кино. Те настояха президентът да наложи вето, ако поправките бъдат приети.

След публикуването на отвореното писмо министърът на културата Боил Банов поискал среща с подписалите го, но те отказали и отговорили, че единственото им искане е целият законопроект да бъде изтеглен.

"Филмовите дейци и лично аз съм за изтегляне на закона и спиране на поправките между двете четения. Протестни действия биха били следваща стъпка, ако не бъдем чути, както не бяхме чути за първото ни становище. Това обаче предстои да бъде обсъдено с всички филмови организации, които са пописали писмото", каза пред Mediapool Диана Андреева от обсерваторията по икономика на културата, която е сред подписалите писмото.

Подобна позиция изрази и председателят на Асоциацията на филмовите продуценти Галина Тонева. "Готови са всички хора да протестират, но е малко сложно в тази пандемична обстановка", каза тя.

Филмовата общност има сериозни критики не само към предложенията между двете четения, но и към самия законопрокт. Затова и настоява той да бъде изтеглен.

"Не е възможно с тези предложения да се постигне какъвто и да е задоволителен резултат. Становището на Асоциацията на филмовите продуценти е, че законът и преди тези предложения е доста зле разписан и се нуждае от обсъждане и сериозна редакция", посочи Тонева.

По думите ѝ работни групи са работили по поправките година и половина, но без знанието на участниците в тях. Финалният законопроект е променен преди да бъде внесен в парламента.

"Законопроектът, който беше предложен още на 27 ноември, не е това, което беше качено дори за обществено обсъждане. Той е променен без да сме информирани. Нямаше официални обществени консултации, не ни беше обяснено защо се налагат тези промени. Мога спокойно да кажа, че зад гърба на цялата общност той е предаден в Министерския съвет и след това внесен в парламента", каза още тя.

Според нея работата е трябвало да продължи, вместо да се бърза с внасянето на законоперокта. "Трябваше да продължи работата по правилника, който да допълва закона и разписва механизмите. Това сега е празен чек", каза Тонева.

Тя определи като лобистки измененията между двете четения, които позволяват предоставяне на държавна помощ за производство на сериали.

Поправките между двете четения предвиждат, че за държавна помощ чрез възстановяване на разходи вече да могат да кандидатстват независими продуценти, които са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги - с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто.

"Държавната помощ би трябвало да идва там, където пазарът не функционира. Не сме против стимулите и финансирането на телевизионни сериали, но това не може да бъде за сметка на българското кино, което и без това е хронично недофинансирано", каза Тонева.

"Вирусът може и да не убие българското кино, но елементи като депутатите, които се опитват да прокарат закона, ще му светят маслото със сигурност. Няма спасение от неграмотните лобисти. От тези хора произлиза само хаос и затъване в тинята", написа във Фейсбук по-рано тази седмица Тео Ушев по повод поправките.

Кинорежисьорът Анри Кулев също се обяви за изтегляне на законроекта.

"Сериалите не са част от филмовата индустрия. Като аудио-визуални произведения те имат собствен закон и би трябвало да отидат там", каза той пред бТВ.

Според него внесените поправки между първо и второ четене коренно променят смисъла на закона.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?