Филмовият продуцент Карло Понти почина на 94 години

Филмовият продуцент Карло Понти почина на 94 години
Италианският филмов продуцент Карло Понти, съпруг на актрисата София Лорен, почина в Женева на 94 години, предаде ББС.

Той е продуцент на редица класически филми като “Ла Страда” на Федерико Фелини, “Д-р Живаго” на Дейвид Лин и др.

Понти е бил приет в болница преди 10 дни. Той е женен за София Лорен от 1957 г., когато тя е била само 22-годишна, но след това бракът е анулиран. Те се женят отново през 1966 г.

Карло Понти е починал през нощта срещу сряда, съобщи племенницата на Лорен Алесандра Мусолини. “Беше спокойна смърт, нямаше никакви специфични проблеми. Съпругата му и децата му бяха с него”, разказа тя.

Карло Понти е забелязал София Лорен, когато тя участва в конкурс за красота и е само на 15 години. Тогава Понти е бил на 37.

Връзката им изстрелва София Лорен сред звездите на световното кино. Той ѝ съдейства първо да учи актьорско майсторство и английски. Освен това променя името ѝ и осигурява роли в серия нискобюджетни италиански филми.

Първата им сватба предизвиква смут в Италия, тъй като Понти все още е бил женен за първата си съпруга, а Римокатолическата църква не позволява развод. Те се женят в Мексико чрез адвокати, които заемат техните места, но въпреки това Понти е обвинен в двуженство. Двойката се мести във Франция и получават френско гражданство, което позволява на Понти първо да се разведе, а след това отново да се ожени за София Лорен.

По същото време те се радват на цветуща филмова кариера. През 1962 г. Лорен печели “Оскар” за най-добра актриса в “Две жени”- филм, продуциран от Понти. Четири години по-късно той е номиниран за “Оскар” за “Д-р Живаго”.

Семейството има двама синове. Карло Понти –младши е музикален директор на симфония “Сан Бернардино”, а Едоардо Понти е филмов режисьор. Карло Понти има син и от първия си брак, продуцентът Алекс Понти.

Споделяне

Още от