Финализиране на "Големия шлем" може да изкара сините в опозиция

Финализиране на "Големия шлем" може да изкара сините в опозиция

Завършването на "Големия шлем" на Първанов би било сериозна крачка от страна на ГЕРБ, която да подтикне ДСБ да излезе в опозиция на ГЕРБ. Това коментира в неделя пред БНР Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ.

В същото време СДС – другата партия от Синята коалиция – излезе с позиция, че посещението на Владимир Путин у нас увеличи енергийната зависимост на България от Русия.

Преди ден Седмото Национално събрание на ДСБ реши, че партията не може да бъде повече гарант на управлението на ГЕРБ, защото това е отговорност за реформаторска политика, която липсва.

ДСБ "е на една стъпка от превръщане в противник на управляващите", като отговорността за тази крачка е на ГЕРБ, посочи лидерът на партията Иван Костов в политическия си доклад. "Ще продължим да се борим срещу всяко връщане назад в евроатлантическата модернизация на България, срещу всеки опит да се жертват българските национални интереси в полза на Русия", се посочва в политическата резолюция на ДСБ.

Преди пристигането на Путин в София Синята коалиция призова да не се подписват никакви споразумения и да не се поемат никакви ангажименти без икономическите последствия от тях да са публично ясни.

По време на посещението на Путин бе подписано споразумение на съвместното предприятие, което да изгражда участъка от газопровода "Южен поток" на българска територия. В същото време се разбра, че независимо от натиска на Москва за по-бързо рестартиране на проекта АЕЦ "Белене", правителството се въздържа от подобен ход заради несъгласие с предложената цена.

"СДС категорично протестира срещу хазартното и безотговорно поведение на българското правителство по време на преговорите с премиера на Руската федерация Владимир Путин", се казва в разпространената позиция на партията.

"С подписването на споразумението за "Южен поток" българското правителство обрече следващите поколения да плащат неизвестно колко и неизвестно докога за този проект. Това е класически пример на необезпечен договор - като тези на тройната коалиция, срещу които именно ГЕРБ протестираше.  Разликата обаче е в размера - правителството ангажира българските данъкоплатци да плащат неизвестно колко милиарда за изграждането на изцяло нови тръби. Чухме само евентуалните постъпления от транзитни такси, но не чухме нищо за разходите", изтъкват от СДС.

"Изявленията на руския премиер недвусмислено показаха, че има договорки за ускоряване на проекта АЕЦ "Белене". Настояваме министър-председателят Бойко Борисов публично да съобщи какво е договорено за АЕЦ "Белене", каква е окончателно договорената цена на проекта и откъде правителството ще намери пари за тази авантюра", се казва още в позицията.

Според СДС руските медии познаха в прогнозата си - България капитулира. "Няма намаляване на цените на газа, има само нови ангажименти за огромни разходи за българските данъкоплатци."

Петър Москов от ДСБ коментира пред БНР, че по време на тази визита не се случиха две неща. Първо, не се случи основното искане на българското правителство за намаляване цената на газа с 5 процента. Второ, няма ангажименти от страна на Русия за увеличаване на българския внос и по-активно присъствие на българския бизнес в Русия.

"Т.е. оттатък много добре и ясно бранят интересите си, а какво ние браним дотук не е много ясно. Единственото, което със сигурност знаем, че към този момент Русия продължава да поддържа една абсолютно безумна цена за строежа на АЕЦ "Белене", с около 60 процента по-висока от изходната цена от около 4 милиарда евро, което е за момента неприемливо за българската страна, което е добре", каза Петър Москов. 

Това е добър ход и министър Трайков заслужава поздравления за това, че не се е съгласил на поредния финансов натиск за "Белене", заяви Петър Москов.

Договорите за "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис" бяха договорени през 2008 г. между Георги Първанов и Владимир Путин, като тогава българският президент ги обяви за "Големия шлем". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?