Финализирано е закупуването на българския Роял фуудс от гръцката Чипита

Подписан бе окончателният договор за закупуване на българския Роял фуудс холдинг от гръцката фирма за хранителни стоки Чипита Ийст Юръп Лимитед, предаде атинската агенция АНА.

Съгласно договора гръцката компания изкупува цялата дейност на холдинга в България - търговските марки, производствените мощности и строителните съоръжения.

Чипита Ийст Юръп Лимитед е дъщерна фирма на Чипита Интернешънъл и контролира дейността на гръцкия холдинг в Русия и страните от Източна Европа.

Роял фуудс холдинг е вторият по големина производител и разпространител на стандартизирани тестени изделия в България, след Чипита България АД. Фирмата е специализирана главно в производството на кексове, където има водеща роля в страната. За 2003 година продажбите на Роял фуудс холдинг възлизат на 13,5 милиона евро, като близо половината от производството се изнася в други страни от Източна Европа.

Със закупуването на Роял фуудс холдинг Чипита създава първият по големина концерн за производство и търговия със стандартизирани тестени изделия в България, с годишни продажби от над 50 милиона евро и с производствена мощност от над 45 хиляди тона годишно.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?