Финалните играчи за БМФ ясни седмица по-рано

Финалните играчи за БМФ ясни седмица по-рано

Агенцията за приватизация (АП) има готовност да обяви в петък решението си кои от тримата кандидати, подали документи за приватизацията на Параходство “Български морски флот”, са допуснати до участие, съобщиха в сряда за Mediapool отлично информирани източници. От АП не отрекоха, че планират да обявят решението си по-рано от крайният срок – 19 октомври, и е възможно това да стане в петък.

Конкурсна документация за приватизацията на морското параходство закупиха 23 фирми, но документи за покриване на критериите за кандидат-купувачите подадоха само трима. Един от тях е “Кей Джи Маритайм Шипинг” АД, в който според предоставената от АП информация германската фирма “Маrtrade Shipping+Transport” GmbH е чартьор.  Останалите двама претенденти са индийската “Essar Shipping&Logistics Limited” от Мумбай и гръцката “Chartworld Shipping Corporation” от Атина.

Слуховете около бъдещата приватизация на БМФ избуяха след информацията от МВР в сряда за побой над столичния адвокат Светлин Стойнев, който е свързан с “Кей джи Маритайм Шипинг”. По данните от полицията в кантората на Стойнев на бул. “Тотлебен” между 13 и 14 часа нахлули двама маскирани мъже. Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, където е бил приет адвокатът, съобщи, че той е удрян с тъп предмет по главата.

Полицията работи по версията, че побоят над 34-годишния адвокат е заради работата му. Името на Светлин Стойнев се свърза с БМФ, след като справка в електронната система “Дакси” показа, че той е собственик на 99 на сто от акциите на регистрираната на 13 септември в столицата “Кей Джи Маритайм Шипинг”, която заедно с германската фирма –чартьор е подала документи за приватизацията на морския флот. От АП обаче уточниха, че в техните документи Стойнев не присъства като собственик на “Кей Джи Маритайм Шипинг”, а мажоритарният пакет акции е германската фирма "Маrtrade Shipping+Transport” GmbH и 30 на сто - на “Адванс пропъртис” на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Справката на Mediapool показва, че конкурсната документация на германско-българския консорциум е била закупена от името на Явор Илиев, който е бил собственик на 1 процент от “Кей Джи Маритайм Шипинг” АД, която не е била регистрирана преди изтичането на крайния срок за закупуване на конкурсната документация – 22 август. Кандидатите, купили конкурсните документи, трябваше до 25 септември да докажат с документи, че покриват изискванията на приватизационната процедура. Първоначално АП обяви 10 септември за краен срок за подаване на документите, а след това го удължи до 25 септември.

Източници на Mediapool, близки до фирмата коментираха, че още в началото Светлин Стойнев е бил изпълнител на поръчка на братя Домусчиеви, които са му възложили да регистрира фирмата в съда. Не е ясно защо в крайна сметка и 99 на сто от акциите на дружеството са били също регистрирани на името на столичния адвокат, а след това в изключително кратко време са били прехвърлени на водените за реални собственици на фирмата.   

Повечето от морските специалисти от Варна се усъмниха, че побоят над столичния адвокат е свързан с приватизацията на параходството. Във Варна никой не очаква, че ще се стигне до реална продажба на флота. Голяма част от свързаните с БМФ експерти твърдят, че държавата ще намери форма да се прекрати конкурсната процедура. Източници на Mediapool коментираха, че АП се готви да “отреже” индийците  “Essar Shipping&Logistics Limited” от Мумбай и гръцката “Chartworld Shipping Corporation” от участие, с мотив, че не отговарят на предварителните изисквания. От Агенцията за приватизация обаче отказаха да коментират информацията, преди да обявят официално становището си.

Още при обявяването на старта на приватизацията на БМФ, изпълнителният директор на АП Тодор Николов посочи, че не смята да продава флота на всяка цена и че е възможно да въведе изискване за минимална цена на офертата в етапа на преговорите след подаването на  предварителните оферти, които по план трябва да бъдат внесени  до 8 ноември.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?