Финално "да" за АЕЦ "Белене" от Брюксел

Финално "да" за АЕЦ "Белене" от Брюксел

Европейската комисия даде окончателното си становище по проекта за изграждане на втора атомна централа в България, съобщиха в петък от пресцентъра на ЕС в Брюксел, обявявайки нотификацията.

Самият документ се очаква да пристигне у нас в началото на идната седмица, започваме преговори с Евратом и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по условията и параметрите на заеми за строежа, уточни пред журналисти Галина Тошева, зам.-министър на икономиката и енергетиката.

В съобщението на ЕК се посочва, че е решено да се даде на инвеститора - Националната електрическа компания (НЕК), "благосклонно становище по инициативата, съгласно изискванията на членове от 41  до 44 от договора на Евратом”.

Според оценката на ЕК, избраният проект за АЕЦ "Белене" включва защита срещу външни рискове, дори земетресения и самолетни катастрофи.

Комисията обаче подчертава пред инвеститора НЕК важността от диверсификация на източниците на доставка на гориво за централата.

Според офертата на руската компания "Атомстройекспорт", която бе избрана за изпълнител на строежа, който дава и технологията, свежото ядрено гориво ще е от руската корпорация ТВЕЛ, която зарежда и АЕЦ "Козлодуй". За сравнение офертата на чешкия "Шкода Алианс" предвиждаше възможност за  комбинация на доставки от ТВЕЛ и американската "Уестингхаус"

В нотификацията на ЕК се посочва също така, че България трябва да обърне по-голямо внимание върху развитието на планове за дългосрочно управление на радиоактивните отпадъци, особено по отношение на високо радиоактивните.

"Ако в бъдеще бъде отправена молба към Евратом за заем, тя ще бъде разгледана по същество на базата на икономически и финансови характеристики, както и отнасящите се към околната среда", пише още в съобщението от Брюксел.

Зам.-министър Галина Тошева посочи, че положителното становище на ЕК подпомага значително дейностите по избора на стратегически инвеститор в проекта и структурираща банка на бюджета му, който е за 3.997 млрд. евро.

За миноритарния 49-процентов дял от бъдещото дружество, което ще финансира изграждането и ще оперира след това централата, кандидатстват пет компании – белгийската "Електрабел", чешката CEZ, германските E.ON и RWE, както и италианската "Енел".

Становището на ЕК е важно и за сключването на основния договор с "Атомстройекспорт" за строежа на централата. Миналия декември бе подписан рамковият контракт, за да може руската компания да започне подготовката на същинската работа. Очаква се окончателното парафиране да стане до края на декември, каза Тошева, но според запознати по-вероятно е това да се случи в началото на януари.

Започват преговорите с Евратом и ЕИБ за отпускането на заеми от по 300 млн. евро, за които държавата предостави държавни гаранции на НЕК преди месец и половина, допълни зам.-министът. Тя не можа да се ангажира със срок, в който държавната компания ще може да договори параметрите на кредитирането.

Споделяне

Още от Бизнес