Финално водата в София поскъпва с 18% от април

Концесионерът обяви, че одобреният бизнес план връща нещата в правилната посока, ще инициира социален воден фонд

Финално водата в София поскъпва с 18% от април

Битовите потребители в София ще плащат с 18 процента повече за вода от 1 април, а стопанските – с 4.4 на сто. Това е решила Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на ново закрито заседание, след като на предишното съставът на регулатора отложи важното решение за след изборите и не прие петгодишния бизнес план на концесионера на столичната ВиК-мрежа "Софийска вода".

От следващия месец за питейната течност домакинствата вече ще плащат за кубически метър по 2.16 лв. с ДДС, а през следващите четири години тарифите ще са съответно 2.32 лв., 2.47 лв. през 2019 г., 2.57 лв. година по-късно и 2.69 лв. през 2021 г. Процентно поскъпванията са съответно 27%, 35%, 41% и 47 на сто за периода 2018-2021  г.

Предстои публикуването на мотивите за поскъпването, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти в четвъртък и посочи, че решението за повишаването на цената с тези проценти е взето въпреки личната му позиция, че нормата на възвращаемост на собствения капитал на "Софийска вода“ не е обоснована.

Нормата на възвръщаемост на концесионера предизвика големия спор в самата комисия при обсъждането на цените и среща недоволството на Столичната община, която е партньор на френската "Веолия" в концесията на ВиК-мрежата на София. Според част от членовете на КЕВР при определянето на тарифите на "Софийска вода" не трябва да се дават записаните в концесионния договор с общината 17 процента, а изчислените от КЕВР 9.94 на сто. Сред тя е и Иван Иванов и аргументът е, че ако се приложи вторият коефициент, поскъпването би било по-малко от сега влизащото в сила.

Надделяват обаче юристите, според които не може да се прилага различна норма на възвръщаемост от записаната в контракта с "Веолия", защото това би означавало неспазване на клаузите и концесионерът може да си тръгне, оставяйки на общината да погасява взет заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), който трябваше да бъде платен още през октомври 2015 г. и чиято главница към 2017 г. е 107.384 млн. лв.

"За "Веолия" одобряването на предложения бизнес план за развитие на "Софийска вода" означава възможност за инвестиране в намаляване на загубите при преноса на питейна вода, за развитие на ВиК-мрежата и най-вече за уреждане на заема към ЕБВР, който вече беше предоговарян и удължаван и падежът му е съвсем скоро", коментира изпълнителният директор на "Софийска вода" Арно Валто пред Mediapool. От думите му стана ясно, че концесионерът отново се опитвал да рефинансира този кредит, но нито една банка не е искала да поеме риска да отпусне средства, без дружеството да има одобрен бизнес план и тарифи, които да гарантират необходимата възвръщаемост.

Валто посочи още, че толкова дискутираната норма на възвръщаемост на концесионера само на хартия е 17 процента, а реално е дори под сочената от КЕВР 9.94 на сто, след като се направят плащанията по заема, инвестициите в мрежата и планираното повишаване на заплатите на служителите на дружеството.

"Софийска вода" възнамерява да предложи нови административни и законодателни мерки за учредяването, например на социален воден фонд, каза още Валто, цитиран по-късно от пресцентъра на дружеството.

Концесионерът също така си е поставил за цел да намали загубите на вода с 20 млн. куб. м през следващите пет години. "Предвиждат се създаването на мобилен център за посещаване на населените места в близост до София, въвеждане на безплатен телефон за обслужване на клиенти и много други подобрения“, заяви Валто.

Решението на регулатора, с което се приема бизнес плана на "Софийска вода“ е важно не само за компанията, но и за целия воден сектор. То ще отвори пътя за приемане и осъществяване на плановете и на останалите дружества, което ще доведе до тяхното стабилизиране и успешен завършек на реформата във ВиК-сектора, посочва се още в съобщението на дружеството..

Според неговите данни то е реализирало над 40 на сто от всички направени във ВиК-сектора инвестиции в  периода 2009-2014 г., при положение, че снабдява само 17.83 процента от населението в страната, ползващо водоснабдителни услуги. "Софийска вода" е инвестирала 443 млн. лв. в този период, а плановете за следващите пет години са да вложи още 194 млн. лв.

От "Софийска вода" посочват още, че цената на водата в столицата въобще не е сред най-високите в България и има населени места с по-скъпа вода на фона на далеч по-ниски доходи спрямо получаваните в София. В Търговище например водата струва 3.19 лв. за куб. м с ДДС, в Добрич -  2.96 лв., в Стара Загора – 2.71 лв. Цената на "Софийска вода" е най-ниската от осемте големи ВиК в България.

Цената на водата в София е и далеч под определената като социално поносима стойност от 10.01 лв. за кубик, определена от КЕВР.

Иван Иванов коментира още необходимостта от защита за "енергийно уязвими и водно уязвими потребители", като заяви, че регулаторът е готов да участва в дискусии за социални тарифи не само за потребителите на електроенергия, но и на вода, със средстви от бюджета. Той обоснова нуждата от такива защитни мерки с либерализацията на комуналните услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес