Финансирането на “Набуко“ ясно до юли

Финансирането на “Набуко“ ясно до юли

Въпросът с инвестирането в строежа на газопровода “Набуко“ ще се реши през първото полугодие на 2009 г., заяви управляващият директор на проекта Рейнхард Мичек по време на енергийна конференция в Баку, предаде в четвъртък РИА Новости, цитирайки агенцията Новости Азербайджан..

Именно на азерския газ се разчита да осигури първоначално необходимите количества за натоварване на тръбата, която трябва да намали зависимостта на Европа от руския газ, доставяйки гориво от алтернативни източници от Каспийския регион, Ирак, Египет, Алжир и др.

“Европейската банка за възстановяване и развитие вече даде съгласието си да финансира 25 на сто от стойността на проекта. Освен това се обърнахме към Еврокомисията с искане за освобождаване с 50 но сто на налозите за транзитните страни, през чиято територия ще минава газопроводът“, каза Мичек.

За изграждането на съоръжението, което ще тръгва от Турция и през България, Румъния и Унгария ще стига до Австрия и което се оценява на близо 8 млрд. евро, ЕК отпусна и 200 млн. евро от плана за възстановяване на Европа.

Мичек заяви още, че са постъпили много заявки от различни страни за запълване на газопровода в рамките на откритата сесия за осигуряване на доставките, за да се гарантира финансирането. На първо време за рентабилността на “Набуко“ са необходими 8-10 млрд. куб. м газ, което после ще се увеличат до 20 млрд. куб. м. Планираният годишен капацитет на тръбата е 31 млрд. куб. м.

В рамките на юни 2009 г. трябва да приключи и синхронизацията на законодателството на страните участнички в проекта.

По 16.67 на сто в “Набуко“ държат австрийската OMV, унгарската МОЛ, румънската “Трансгаз“, “Булгаргаз“, турската БОТАШ и германската RWE.

В рамките на конференцията “Каспийски нефт и газ 2009“ стана ясно още, че държавната компания на Азербайджан ГНКАР е постигнала пробив в преговорите с Турция по условията за транзита на азерски газ в Европа и завършването на разговорите се очаква скоро.

“Договорихме се с турските партньори за това те да не се намесват в решаването на въпросите за добива, обема на експорта и пункта, от който ще се прикачват доставките от Азербайджан до Европа през Турция от 2010 г“, заяви вицепрезидентът на ГНКАР Елшад Насиров. Той отбеляза, че това значително е придвижило преговорния процес и вече страните са близко до споразумение за цените и обемите газ за собствените нужди на Турция, които ще се доставят в рамките на втория стадий от разработката на находището Шах Дениз.

Разширението му се свързва именно със запълването на “Набуко“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?