Финансирането на партиите от бизнеса – неоправдана и радикална промяна

Финансирането на партиите от бизнеса – неоправдана и радикална промяна

От неоправдана радикална смяна на модела до намаляване риска за българската демокрация. Такива са оценките на анализатори за новия хибриден модел на ГЕРБ и ДПС за финансиране на партиите, които беше приет на второ четене в четвъртък от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Преминаването към такава радикална смяна на модела в момента е неоправдано“, смята доцентът от Софийския университет Даниел Смилов.

Той подчерта, че няма спешен повод за такава промяна. Припомни, че референдумът за намаляване на субсидията на 1 лев беше неуспешен и затова според него резултатите може да се изтъкват като причина за промените.

“И въпреки това се бърза. Молбата ми е за намаляване на тази спешност и замисляне на последиците", каза Смилов по време на самото заседание на бюджетната комисия.

Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“ също изтъкна, че резултатът от референдума не би могъл да се нарече воля на народа, защото 36% от всички имащите право на глас подкрепиха субсидия от 1 лев на допитването, което се проведе преди 3 години.

Според нея трябва да има забрана партии да се финансират от фирми, изпълняващи обществени поръчки, имащи концесии или с държавно участие. ГЕРБ и ДПС обаче не са предвидили подобни ограничения.

По думите ѝ ако субсидията ще е толкова ниска, то тогава всички партии трябва да имат равен достъп до медии по време на предизборни кампании.

Тя смята, че и твърде високите държавни субсидии, и тези от един лев са неприемливи. "Държавната субсидия не трябва да е толкова голяма, че да води до бюрократизиране на политическите партии. Много важен принцип е поддържане на партийната система отворена за участие на малки политически формации", обясни Нушева, цитирана от БНР.

Доц. Стойчо Стойчев от СУ "Св. Кл. Охридски" пък смята, че дори субсидията да стане 500 лв. на глас, партиите ще продължават да притискат бизнеса. Затова смята, че решението за узаконяване на даренията от фирми намалява риска за българската демокрация.

Намаляването на субсидиите възстановявало и справедливостта. "Партиите никога не са преставали да имат връзка с бизнеса. Това просто е било задкулисно", каза той пред БНР.

Той изрази тезата, че поправките са стъпка за поставянето на край в лицемерието. "Партиите винаги се правят на „света вода ненапита“. По-добре е държавата да даде тези пари за други по-добри неща", добави Стойчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?