Финансирането на партиите се запазва в старото положение

Извънпарламентарните партии ще продължат да получават субсидия

Финансирането на партиите се запазва в старото положение

Партиите ще продължат да се финансират по същия начин, както и в момента. Това реши на второ четене правната комисия в парламента в сряда, отхвърляйки идеята на "Атака" извънпарламентарните формации да не получават средства от бюджета.

 

Правната комисия се съобрази изцяло с лансираната преди седмица неофициално теза на ДПС, че промяна на финансирането на политическите субекти не трябва да се налага. Както Mediapool писа тогава, ДПС не желае промяна във финансирането на партиите, тъй като много скоро може да има нови парламентарни избори, за които политическите сили трябва да са парично подготвени.

 

След като на първо четене юристите в Народното събрание приеха искането на "Атака" целящо да обезкърви формациите извън парламента с цел Волен Сиделов да срине конкурентната на "Атака" националистическа формация "Национален фронт за спасение на България", в крайна сметка БСП и ДПС заявиха, че няма да приемат окончателно този текст.

 

"Не виждам защо да си причиняваме и това, при положение, че всяко разместване в закона би предизвикало разнородни реакции. Мантрата, която гражданското общество повтаря, е равнопоставеност на субектите,. Ограничавайки извънпарламентарните партии, такава равнопоставеност няма да има", заяви от името на парламентарната група на БСП Мая Манолова. Социалистите не подкрепиха предложението на техния съпартиец Георги Кадиев, който внесе текстове за намаляване наполовина цената на получен глас на парламентарните избори – от 12 на 6 лв. Кадиев лансира идеята това да е годишната субсидия за всеки глас за партии, получили над 1 процент на изборите и отделно при спечелени депутатски места да получават по 45 хил. лв. на мандата.

 

"Предложението е смислено и в него има логика, но нека не се пипа по никакъв начин субсидията, а когато дойде време да решаваме за държавния бюджет, директно там ще намалим разписаните 12 лев. на глас", обясни намеренията на левицата Манолова. Думите ѝ бяха посрещнати от обичайната риторика на Павел Шопов, който дефинира партиите като формации с малки и големи нужди. "Манолова всъщност казва, че БСП капитулира", обобщи за.-председателят на "Атака" и заяви, че формациите не може да имат равнопоставеност по нуждите си.

 

"Защо тогава не гласуваме извънпарламентарните партии да не получават двойно повече субсидии от парламентарните, защото имат по-голяма нужда да влязат в НС", пробва остроумие Шопов.

 

Шефът на правната комисия Христо Бисеров пък упрекна БСП, че заради тях изобщо се е стигнало до този дебат, тъй като нагласата на ДПС била предложението на "Атака" да се отхвърли още на първо четене.

 

Народните представители не приеха и друг текст, предложен от Георги Кадиев, който трябваше да се приема като санкция за неявяването на ГЕРБ в парламента. Идеята бе парламентарните формации, чиито представители не посещават пленарните заседания, да бъдат глобявани с част от субсидията им. Отново нито съпартийците му, нито ДПС приеха текста, като Бисеров мотивира отхвърлянето му с това, че такава санкция е разумна, но трябва да се запише на друго място.

 

"Отговорност за присъствието си в пленарна зала носи всеки депутат, така че наказанието трябва да е индивидуално. Ако в момента се отнемат 2/3 от заплатата за неявяване на заседание, може да се направи промяна в правилника, която да предвижда отнемане на цялата заплата. Могат да бъдат отнети също и двете трети от месечните добавки към депутатската заплата, предвидени за дейност по избирателните райони", предложи Бисеров.

 

Прие се окончателно и текста партийната бюджетна субсидия да не следва депутата. Ако и пленарна зала одобри това, в случай, че депутат напусне парламентарната си група, полагаемата му се субсидия ще остава за партията, с която е избран да влезе в парламента, и той няма да може да я пренасочва към друга, каквато честа практика имаме в предишния парламент. Тогава депутати от "Атака" и РЗС декларираха през финансовото министерство принадлежност към ГЕРБ и управляващата партия получаваше парите за техните мандати.

Споделяне

Още по темата

Още от България