Финансистът Любомир Христов: Зад актуализацията се крият необявени мотиви

Любомир Христов

Зад искането за актуализацията на бюджета се крият неогласени публично мотиви. Това мнение изрази пред БНР финансовият и банков експерт Любомир Хирстов часове след като правителството прие проектозакон за актуализацията на бюджета за 2013 г.

"Въпросът се състои в това, че правителството, в което г-н (Петър) Чобанов е финансов министър, само се делегитимира. То загуби доверието, че управлява в интересите на страната. Напротив, с всяко назначение, с всеки изминат ден се намалява легитимността и в този смисъл е много трудно да се съглася, че една такава стъпка към актуализация на бюджета в момента, е обоснована", каза Любомир Христов.

"Напротив, имаме всички основания да смятаме, че зад нея се крият неогласени публично мотиви", допълни той.

Според него това ще стане ясно, ако президентът наложи вето над актуализацията.

"Политическият пъзел ще блесне ясно за абсолютно всички, в случай че президентът наистина наложи вето, защото знаем, че за да се преодолее едно вето в НС са необходими поне 121 гласа, т.е. ще стане ясно кой точно управлява", каза финансистът.

"Моето твърдение е, че в момента управлява ДПС, независимо от по-малкия им брой и гласове, а БСП е негова патерица. Когато говорим и чуваме за всички тези разходи за социални помощи, за ремонти на болници и прочее, трябва да знаем, че министърът на финансите е принуден да поиска заем, защото парите, които са дължими на държавата, не се събират от фирми, подкрепяни и защитавани от ДПС", заяви Любомир Христов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?