Финансистът на "Мултигруп" Жоро Инса плати сделката за Общинска банка

БНБ одобри покупката на трезора за 46 милиона лева

Георги Самуилов

Българската народна банка (БНБ) одобри скоростно сделката за продажбата на Общинска банка. Оказа се, че милионите за покупката на 67.646% от трезора са платени от родната петролна компания "Инса ойл" на бизнесмена Георги Самуилов, известен в Пловдив като Жоро Инса. Фирмата бе на 11-а позиция в класацията "Капитал 100" по приходи на пазара на горива през 2016 г.

На заседание на управителния съвет на централната банка в сряда е взето решение да се издаде предварително одобрение за покупката от лихтенщайнския фонд "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК" (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646 % от капитала на Общинска банка в размер на 57.3 млн. лв., съобщиха от БНБ.

Сделката минава през фирми, регистрирани в Лихтенщайн

Лихтенщайнският фонд е "алтернативен инвестиционен фонд" и е собственост на друго лихтенщайнско дружество - "КАИАК Фонд Мениджмънт АГ", което също е "алтернативен инвестиционен фонд".

Законовото изискване е БНБ да получи документи за произхода на средствата за сделката и за действителния собственик на купувача. От централната банка се застраховаха, че са дали разрешение за сделката след анализ на документацията и проучване на ДАНС.

"Предварителното одобрение е издадено след анализ за съответствието на заявеното намерение на критериите по чл.28а, ал. 3 от Закона за кредитните институции и на представени от заявителя документи и допълнително поискана информация, проведени консултации с Органа за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн, разполагаемата информация в публичните регистри, в регистрите, поддържани от БНБ, както и предоставената от ДАНС информация", коментираха от централната банка.

"Инса" е платила 46 млн. лв.

От прессъобщението на институцията не става ясно кой е действителният собственик на лихтенщайнските дружества, но се споменава за участие на българската петролна компания "Инса ойл".

"Установено е, че емитираните от заявителя инвестиционни дялове без право на глас са придобити от дружеството "Инса Ойл" ООД. Заявителят е уведомен, че конвертиране на инвестиционни дялове без право на глас, емитирани от заявителя, в акции с право на глас в "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК", като лице, упражняващо контрол и влияние върху придобиваната банка, може да се извършва само след предварително одобрение от БНБ", пише в съобщението на централната банка. Оттам уточниха, че всякакви конкретни въпроси трябва да им се зададат писмено.

От обясненията става ясно, че всъщност "Инса ойл" е платила сделката на стойност 46 млн. лв. Преди няколко месеца лихтенщайнският фонд "Новито" емитира дялови книжа, които бяха закупени от "Инса ойл" с цел покупка на Общинска банка, но те не дават право на глас. Вбъдеще обаче е възможно това да се промени и петролната компания да получи право да взема решения в управлението на трезора, но за целта трябва да се мине през нова процедура на одобрение от БНБ.

Кой е Жоро Инса?

Собственик на "Инса Ойл" е пловдивският бизнесмен Георги Самуилов. За последно неговото име в медиите нашумя при празнуването на 50-годишния му юбилей в Античния театър на града през 2015 г. Община Пловдив оказа тази чест на Самуилов срещу 2880 лв. такса. До преди него, а и след него в съвременната българска история никой не си беше позволил да празнува юбилея си в паметник на културата от национално значение, дори и по времето на комунизма.

Възходът на Жоро Инса, както е известен в Пловдивско, тръгва от "Мултигруп", където е финансов директор на групировката на убития Илия Павлов през 90-те години на миналия век. През 2001 г. основава петролната компания "Инса ойл".

Пет години по-късно компанията попада под прицела на Ваньо Танов, който по това време е шеф на НСБОП Започва проверка за далавери с горива. През март 2006 г. спецченгета нахлуват в базите на петролната компания "Инса Ойл" в Раковски и село Белозем. След 9 часа обиск изземват документация от офисите. Следват обвинения в укриване на акциз и ДДС за десетки милиони. "Инса ойл" обаче обжалват наказателните постановления, печелят и заведените делата за укриване на данъци.

Жоро Инса е обект на разработка на МВР по време на тройната коалиция.

Вальо Танов продължава битката си срещу "Инса ойл", когато е шеф на митниците, но над компанията има политически чадър на по-високо ниво в ГЕРБ, според публикации в пресата. Пак според тях Георги Самуилов е описван като спонсор на МВР и Министерството на отбраната по времето на първото правителството на Бойко Борисов, заради доставката на горива за силовите ведомства.

С днешна дата "Инса ойл" има бензиностанции, на които горивата се продават средно с до 10 – 15 ст. по-евтино, отколкото на големите вериги.

Любопитен детайл е, че цели пасажи от публикувания финансов отчет на дружеството в Търговския регистър за 2016 г. е размазан и не се чете. Същото се отнася и за дъщерната компания "Инса", която държи 99% от собствеността на "Инса ойл".

"Инса ойл" е реализирала приходи от 253 млн. лв. през 2016 г., което е с 11 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано. Оборотът от продажбата на горива е 223.5 млн. лв. Печалбата на компанията възлиза на близо 9 млн. лв.

Георги Самуилов има и хотели по Черноморието. До 2016 г. беше сред концесионерите на плажа на Слънчев бряг, който през 2017 г. беше даден на фирма свързана с Младен Михалев Маджо.

Лихтенщайнската оферта беше единствена

През декември Столичният общински съвет (СОС) разреши 67.646% от капитала на Общинска банка, които до този момент бяха собственост на общината, да бъдат продадени на "Новито опортюнитис".

Офертата на фонда от 46 млн. лева беше единствената подадена в процедурата по приватизация. Това, както и възможността кандидат-купувачът да се окаже фиктивен и зад него да стоят неясни към момента собственици, бяха основните притеснения на БСП и част от съветниците от Реформаторския блок срещу сделката.

Според левицата сделката е рискова и заради висящите дела във Върховния административен съд, заведени от миноритарните собственици - фирми около бизнесмена Христо Ковачки, които притежават 27 на сто от акциите. Делата са срещу заповед на БНБ, с която общината успя да си върне контрола над банката през 2011 г., и срещу промяната на устава на банката в същата посока. Първото дело - срещу заповедта на централната банка се разглежда на последна инстанция във Върховния административен съд, а поредното заседание е насрочено за 7 февруари. Решението на първа инстанция беше в полза на БНБ.

Второто дело е срещу промяната на устава и е спряно, докато няма решение по първото. Ако БНБ загуби първото дело, фирмите около Ковачки ще си върнат блокиращата квота в банката за сметка на мажоритарния собственик - общината. Ако общината вече е финализирала сделката с "Новито опортюнитис", негативите от подобно решение ще останат за новия собственик.
От левицата посочиха още, че цената от 46 млн. лв. е ниска.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес