Финансите не са запознати с разговорите със САЩ за иракския дълг

Министърът на отбраната Николай Свинаров заяви след днешното заседание на правителството, че зам.финансовият министър Красимир Катев ще оглави група за преговори с американски фирми, които да изкупят иракския дълг към България.

Новината за подобна сделка бе съобщена също от Свинаров в интервю за днешния брой на в."Дневник". Там Свинаров заявява, че на срещата на премиера Сакскобургготски с американския президент Джордж Буш е договорено американски фирми да изкупят от България иракския дълг. Според Свинаров, операцията ще приключи до края на годината.

Самият Катев обаче заяви, че не е запознат с водените преговори, въпреки че знаел, че имало такива разговори на срещата с американския президент.

Според заместник-министърът на финансите, предимство при такъв вид уреждане на дълга е, че за него се поема, макар и неформален, ангажимент. Недостатъците са, че не се знае точно на каква цена може да се реализират тези вземания от Ирак.

На вторичните пазари подобни дългове се търгуват между 5 и 15 цента за долар, което са много ниски цени. Според Катев амбициите на правителството са за по-високи цени, но всичко е въпрос на преговори.

По думите му дългът, който Ирак дължи на България е 1.1 милиард долара главница и общо 1.5 милиарда с лихвите. Катев смята, че страната ни ще има голям късмет, ако успеем да вземе над 30 цента за долар от дълга.

Според него България в момента изчаква решение на конфликта, като е регистрирала своето искане. Заместник-министърът на финансите каза, че не е задължително изкупуването да се уреди с американски фирми. Ако цените са добри, можело да се търсят и други варианти, които са по-изгодни за България.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?