Финансов консултант стана втори зам.-министър на икономиката

Красин Димитров

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) се сдоби с още един заместник-министър, след като в четвъртък премиерът Пламен Орешарски назначи за такъв Красин Димитров, който досега е работил основно в страни от Балканския регион.

Ресорът му не се уточнява, но “квалификацията му е в областта на икономическите реформи, насочени към постигане на растеж чрез регулиране и управление на бизнес средата, стимулиране развитието на малките и средните предприятия, публично-частното партньорство, конкурентоспособността, иновациите и др., става ясно от съобщение на МИЕ.

Ведомството вече има един зам.-министър – Ана Янева от БСП, която ще отговаря за икономиката и която вече бе на този пост по времето на тройната коалиция.

Ако се съди по биографията на Димитров, той ще поеме малките и средните предприятия, а затъналата в проблеми енергетика все още остава без зам.-министър.

47-годишният Красин Димитров е магистър по управление и организация на промишлеността от софийския УНСС и по бизнес администрация от британския “Ем Би Ей-Ел Би Ес Юнивърсити ъф Линкълн“.

Почти цялата му професионална кариера е преминала на различни позиции в международни организации и институции, посочват от МИЕ. Бил е областен директор на Департамент “Търговия и индустрия” в правителството на ООН и ЕС в Косово, ръководител на екип икономическа реформа в Черна гора по програма на Американската агенция за международно развитие, ръководител на екип приватизация в Сърбия по програма на Европейската агенция по преструктуриране, старши финансов експерт и ръководител на екип за икономически реформи с цел подобряване на бизнес средата в Босна и Херцеговина по програма на Американската агенция за международно развитие, старши финансов експерт и ръководител на екип за кризисен мениджмънт в Сърбия, старши експерт по финанси и управление на малки и средни предприятия в Босна и Херцеговина (Световна банка), старши експерт по финанси и приватизация в Косово по програма на Европейската комисия за подпомагане на трети страни.

Досега е бил е асоцииран сътрудник в базираната в Лондон компания за бизнес консултации Wyn River Ltd и неин представител за България, както и международен консултант на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за страните от Централна и Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз.

Споделяне

Още от България