Финансов, тютюнев и футболен магнат става президент на Парагвай

Орасио Кортес

Парагвайците си избраха тютюнев магнат за президент,  връщайки партията "Колорадо" отново на върха на властта, който заемаше 61 поредни години, преди бившият католически епископ Фернандо Луго да я измести от президентския пост през 2008 г.,  предадоха агенциите.

Орасио Картес спечели вота с преднина от около 10 процента пред съперника си Ефраин Алегре от управляващата Автентична либерално-радикална партия, съобщи председателят на Избирателния трибунал Алберто Рамирес Самбонини, обявявайки Картес за президент.

Алегре призна поражението си и поздрави парагвайците за високата избирателна активност. "Народът направи своя избор и ние трябва да го уважим," подчерта той пред привържениците си.

Двамата претенденти са представители на партии, които предизвикаха процедурата за импийчмънт на Луго през юни 2012 г.

57-годишният Картес е част от малобройния елит, който владее почти всичко в Парагвай. Картес притежава банки, инвестиционни фондове, селски стопанства, компания за производство на безалкохолни напитки и тютюневи плантации. Той е собственик и на футболния клуб "Либертад", шампион на страната, припомня Асошиейтед прес.

Същински цар Мидас, той сякаш превръща всичко в злато – това накара партията "Колорадо", управлявала страната шест десетилетия (1947-2008 г.), да заложи на него в стремежа си пак да поеме държавното кормило, пише в понеделник Франс прес. Не я спря дори липсата на гражданско съзнание у новия президент, гласувал за пръв път едва на 53-годишна възраст на общинските избори през 2010 г., нито това, че е само от една година член на партията.

Най-старата политическа сила в Парагвай, създадена през 1887 г. и служила за опора на диктатора Алфредо Стреснер (1954-1989 г.), се наложи да промени уставните си документи, за да излъчи официално за кандидат един толкова отскорошен член.

Мнозина парагвайци се надяват, че изборите ще прекратят изолацията на Парагвай, след като МЕРКОСУР замрази членството на страната в организацията заради отстраняването на Луго.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?