Финансова инжекция от 388 млн. лв. за ведомства и общини

Парите са от актуализирания бюджет за заплати в нереформираните сектори и други разходи

Финансова инжекция от 388 млн. лв. за ведомства и общини

Министерства, агенции, държавни ведомство и общини получиха 387.8 млн. лв. допълнително като изпълнение на приетата от парламента актуализация на бюджета за 2015 г. Правителството одобри в сряда новите разходи и финансови трансфери.

Парите за органите на централната власт за заплати на персонала им, след като голяма част от ведомствата не успяха да се вместят в определените им в края на миналата година бюджети, в които бе заложено оптимизация на персонала и свиване на разходите с 10 на сто. .

Най-критикуваните сектори, че не се реформират, получават най-много от допълнителните средства. Така Министерството на вътрешните работи взема до 180 млн. лв., от които 120 млн. лв. за персонал, а правосъдното ведомство - до 57.2 млн. лв., от които 48 млн. лв. за заплати. Със същата цел правосъдното министерство получава до 19.2 млн. лв. На Министерството на отбраната се дават и 20 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения за Военно-медицинската академия.

Министерският съвет взема 2 млн. лв. за заплати и  22.9 млн. лв. за текущи и капиталови разходи, след които строежът на оградата по българо-турската граница в областите Хасково и Ямбол и ремонтът на Мулдавския манастир "Св. Петка“ в община Асеновград.

За Държавен фонд "Земеделие" се отделят до 110.8 млн. лв., от които обаче само 800 хил. лв. са за персонал, а останалите вероятно за приключване на европроекти, за да бъдат усвоени максимално парите от еврофондовете за приключващия програмен период 2007-2013 г.

На Министерството на външните работи се отпускат до 7 млн. лв., от които 500 хил. лв. за заплати, със същата цел здравното ведомство ще получи до 2 млн. лв., а земеделското – до 4 млн. лв. Отново ва разходи за персонал ще получат пари и транспротното ведомство – до 1.4 млн. лв., Националната служба за охрана – до 3.2 млн. лв. Администрацията на омбудсмана ще вземе до 100 хил. лв., от които 30 хил. за заплати. 500 хил. лв. за нуждите на персонала си ще получи и Държавната агенция "Технически операции“ .

С постановлението се предоставят и допълнителни разходи и трансфери в размер до 84.2 млн. лв. за общините Велико Търново, Ново село, Кюстендил, Велинград, Нова Загора, Сливен, Ихтиман Стара Загора, Смолян и Хасково. От сумата 10.8 млн. лв. са за изграждане на инфраструктура със социално предназначение, водопроводна и пътна мрежа на територията на съответните общини, а за покриване на неизпълнението на приходите то страна на съдебната власт се дават до 26 млн. лв.  . 

На Медицинския университет в Плевен се отпускат 2.5 млн. лв. за довършителни работи на учебен корпус на Факултета по фармация.

Министерският съвет отпусна също така 3 027 496 лв. за приключване на регионалния център за управление на отпадъците в Кърджали, който се изпълнява още от предприсъединителната програма ИСПА. Целта е най-после да се въведе в експлоатация  единствената клетка за депониране на отпадъци в района на Кърджали и още седем общини, както и да се отстранят дефектите на рекултивираното старо сметище на Кърджали.

Одобрени са и вътрешно компенсирани промени по бюджетите на министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването.

Без да се увеличава общият размер на утвърдените разходи, в МВР се увеличават средствата за седем бюджетни програми, в това число за противодействие на тежката и конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред, за граничен контрол, охрана на държавната граница, регулиране и контрол на миграционния поток.

По същия начин на здравното ведомство се осигуряват допълнителни средства за промоция и превенция на незаразните болести, за политики в областта на диагностиката и лечението, включително по бюджетна програма "Спешна медицинска помощ“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?