Финансова инжекция за БЕХ преди новия му кредит

Отказ от дивидент за 239.445 млн. лв. вдига шансовете холдингът да вземе изгоден заем за дълговете на НЕК

Финансова инжекция за БЕХ преди новия му кредит

Държавата се отказва от дължимия ѝ от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) дивидент от печалбата му за миналата година в размер на 239.445 млн. лв. като със сумата се вдига капиталът на групата, обединяваща държавните енергийни дружества. Това решение е взето от енергийния министър Теменужка Петкова на 29 юли и идва в момент, в който трескаво БЕХ търси заем, с който да се покрият над 800 млн. лв. дългове на дъщерната му "Национална електрическа компания" към двете американски централи у нас, за да влязат в сила намалените им цени на тока и да започне преодоляването на дефицитите в НЕК.

Решението е внесено за вписване в Търговския регистър. Според него от 266.05 млн. лв балансова печалба за миналата година във фонд "резервен" ще се заделят 26.605 млн. лв. а с останалите се вдига капиталът на БЕХ до малко над 3.188 млрд. лв.

Според енергийното ведомство, увеличението на капитала на БЕХ с размера на печалбата е допустим вариант и е положителен сигнал към всички международни институции. Вероятно увеличението е свързано и с понижения кредитен рейтинг на холдинга, коментира вестник "Капитал" в броя си от сряда и припомня, че през март тази година международната рейтингова агенция "Фич" понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на БЕХ на BB, като промени и перспективата на отрицателна най-вече заради нарасналия дефицит в Националната електрическа компания (НЕК).

С тази стъпка държавата подсилва шансовете БЕХ да вземе по-изгоден заем за погасяване на борчовете на НЕК. Новият кредит, чиято крайна стойност все още не е ясна и процедурата за търсене на финансова институция, която да го осигури, се очаква да бъде обявена до края на тази седмица, ще увеличи значително пасивите на холдинга.

Към 29 юли 2014 г. те са за близо 1.193 млрд. лв., основната част от които се падат на тегления през октомври 2013 г. облигационен заем за 500 млн. евро , 195 млн. евро от които отидоха за погасяването на други борчове на НЕК – за погасяване на тегления за строежа на АЕЦ "Белене" заем от френската БНП-Париба.

Това е второто за по-малко от година увеличение на капитала на БЕХ, след инжектирането на 337 млн. лв. отново чрез пренасочване на част от постигнатата през 2013 г. печалба от 414.824 млн. лв. Тогава от БЕХ обясниха взетото решение с лаконичното "по-високият основен капитал на дружеството дава положителни сигнали към инвеститорите" и че това било стандартна финансова процедура. 

Вероятно сега целта е същата преди обявяването на процедурата за новия кредит, но финансовите отчети показват, че състоянието на БЕХ се влошава през последните три години, откакто основната му дейност се оказа да кредитира дъщерните си дружества, повечето от които са на загуба заради лоши политически и управленски решения.

Споделяне

Още от Бизнес